Search

Palmýra je už bezpečná, tvrdí Sýrie a uspořádala tam koncert - Novinky.cz

Ještě loni byl pohyb po antickém městě omezený a bylo ho možné navštívit jen za světla.

Že však oblast ani teď ještě stále zcela bezpečná není, ukazovalo jen množství pick-upů s kanony, které projížděly silnicí mezi Homsem a Palmýrou. Normálně vídat nebývají.

V amfiteátru, který poničil Islámský stát, se už podařilo vrátit na místo kameny shozené ze zdi za pódiem. Mezi sloupy visely syrské vlajky a portrét prezidenta Bašára Asada. Veškerá suť ale odstraněna nebyla a starosta Homsu i ministr turismu se museli stejně jako zpěváci k mikrofonu dostávat přes zbytek trosek z výbuchu, který měl amfiteátr zničit.

Syrský ministr turismu Muhammad Martini hovoří na zřícených kamenech

Foto: Alex Švamberk, Novinky

Koncert byl samozřejmě oslavou režimu Bašára Asada, publikum mávalo syrskými vlajkami, které někteří dostali, a pár jich mělo i portrét prezidenta. Nenesl se však ve vojenském duchu jako zahájení mezinárodního veletrhu v Damašku o několik dní dříve, nezněly žádné vojenské pochody ani nehrála vojenská kapela.

Orchestr měl naopak na programu hudbu spojující smyčce a dechy se syrskými lidovými nástroji a rockovou rytmikou. Zazněly obecně známé syrské národní písně často opěvující krásy země. Až poslední píseň, při které vtančily na scénu amfiteátru děti v maskáčích, byla věnovaná padlým vojákům.

Samotný orchestr je také symbolem obnovy země, protože jeho polovinu tvořili velmi mladí hráči, kteří navzdory patrné trémě hráli dobře. Výborné byly zejména výkony sólových zpěváků.

V rámci koncertu v Palmýře vystoupil i dívčí pěvecký sbor

Foto: Alex Švamberk, Novinky

Let's block ads! (Why?)

https://www.novinky.cz/zahranicni/blizky-a-stredni-vychod/clanek/palmyra-je-uz-bezpecna-tvrdi-syrie-a-usporadala-tam-koncert-40295100

Bagikan Berita Ini

0 Response to "Palmýra je už bezpečná, tvrdí Sýrie a uspořádala tam koncert - Novinky.cz"

Post a Comment

Powered by Blogger.