Search

Sněmovna reprezentantů USA zahájí kroky k sesazení Trumpa. Hon na čarodějnice, reagoval prezident | Svět - Lidovky.cz

Krok demokratů přichází několik dní po obviněních vůči Trumpovi v souvislosti s jeho červencovým telefonátem s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským.

Pelosiová mimo jiné uvedla, že Trump „vážně porušil ústavu“ a že „nikdo nesmí stát nad zákonem“. Podle ní Trump svými činy zradil „prezidentskou přísahu, národní bezpečnost i integritu voleb“.

Podle médií měl Trump v telefonátu na Zelenského naléhat, aby Kyjev vyšetřoval Huntera Bidena kvůli podezření z korupce za jeho podnikání na Ukrajině. Biden je synem Joea Bidena, který je favoritem na demokratickou kandidaturu v amerických prezidentských volbách. Ty se konají příští rok.

Šéfka dolní komory parlamentu, demokratka Nancy Pelosiová přichází oznámit, že...
Šéfka dolní komory parlamentu, demokratka Nancy Pelosiová oznamuje, že americká...

Hlasy po zahájení ústavních kroků vůči Trumpovi sílí mezi demokraty už několik měsíců. Pelosiová ale dosud zahájení tohoto procesu odmítala s tím, že by byl předem prohraný, protože v horní komoře parlamentu mají většinu Trumpovi republikáni. Podle analytiků by zamítnutí obžaloby v Senátu uškodilo demokratů. To v úterý zmínil i Trump, který označil proces impeachmentu za „pozitivní pro něj“. Uvedl, že demokraté v prezidentských volbách příští rok prohrají, pokud pokus o sesazení zahájí.

Proces impeachmentu obvykle začíná v právním výboru Sněmovny reprezentantů, ale může jej také zahájit zvláštní výbor. Seznam bodů obžaloby musí následně schválit prostou většinou Sněmovna reprezentantů a poté se žalobou zabývá Senát, který v tomto případě plní funkci soudu. Řízení v Senátu vede předseda nejvyššího amerického soudu a pro odsouzení se musí vyslovit dvě třetiny přítomných senátorů.

Impeachment už demokraté dříve zvažovali v souvislosti s ruskými zásahy do amerických prezidentských voleb v roce 2016.

Let's block ads! (Why?)

https://www.lidovky.cz/svet/snemovna-reprezentantu-usa-zahaji-kroky-k-sesazeni-trumpa.A190925_071024_ln_zahranici_ele

Bagikan Berita Ini

0 Response to "Sněmovna reprezentantů USA zahájí kroky k sesazení Trumpa. Hon na čarodějnice, reagoval prezident | Svět - Lidovky.cz"

Post a Comment

Powered by Blogger.