Search

Labouristé podpoří prosincové předčasné volby, uvedla britská média - ceskatelevize.cz/ct24

„Neustále jsem říkal, že jsme na volby připraveni a že naše podpora závisí na tom, zda je brexit bez dohody mimo hru,“ zdůraznil Corbyn po jednání stínového kabinetu. „Teď spustíme nejambicióznější a nejradikálnější kampaň za skutečnou změnu, jakou kdy naše země viděla,“ dodal.

Britští poslanci by odpoledne měli hlasovat o novém plánu vlády pro rozpuštění parlamentu. Podle Johnsona jsou volby nutné k prolomení patové situace v britském parlamentu, který opakovaně odmítl schválit připravenou brexitovou dohodu. Premiér požaduje, aby se volby konaly 12. prosince. S návrhem na předčasné volby přitom v parlamentu již třikrát neuspěl. debata v dolní komoře začne po druhé hodině odpoledne našeho času.

Opozice dosud nechtěla předčasné volby podpořit s tím, že premiérovi nelze důvěřovat. Opoziční Skotská národní strana (SNP) a liberální demokraté plánují předložit vlastní návrh na vypsání voleb již na 9. prosince.

Downing Street mezitím slibuje, že ani v případě vypsání nových voleb se nepokusí znovu prosadit prováděcí zákon k brexitové dohodě.

Formální souhlas EU s odkladem brexitu

V úterý by mělo pokračovat také schvalování nového odkladu brexitu ze strany států Evropské unie, což je ovšem považováno za formální krok. Členské země se na odkladu už dohodly, ještě jej ale musí oficiálně stvrdit lídři jednotlivých států.

Po pondělní schůzce velvyslanců 27 členů EU a následném souhlasu Londýna je však takřka jisté, že datum brexitu se přesouvá z 31. října na 31. leden 2020 s tím, že Londýn může odejít i dříve, pokud se vládě podaří odsouhlasit brexitovou dohodu.

Tisíce britských památečních mincí k odchodu země z EU s datem 31. října, které se po novém přesunu termínu brexitu mohly stát cenným sběratelským kouskem, budou nakonec roztaveny, napsala s odvoláním na nejmenované informované zdroje agentura Bloomberg.

Let's block ads! (Why?)

https://ct24.ceskatelevize.cz/svet/2962151-labouriste-podpori-prosincove-predcasne-volby-uvedla-britska-media

Bagikan Berita Ini

0 Response to "Labouristé podpoří prosincové předčasné volby, uvedla britská média - ceskatelevize.cz/ct24"

Post a Comment

Powered by Blogger.