Search

Greta další cenu nepřevezme. Brzdí ji vlny - Novinky.cz

Greta bude vzhledem k podmínkám, které panují na moři, ráda, když stihne plánovanou účast na prosincové klimatické konferenci v Madridu. Za mírovou cenu tak poděkovala alespoň na dálku.

„Jsem za tuto cenu neuvěřitelně vděčná a cítím se poctěna,“ vzkázala Greta z katamaránu La Vagabonde. Ne všechny ceny ale tato šestnáctiletá švédská aktivistka přijímá s povděkem. Na konci října vzkázala, že odmítne ekologickou cenu, kterou uděluje Severská rada.

Své rozhodnutí Thunbergová zdůvodnila tím, že ekologické hnutí nepotřebuje další ocenění, ale to, aby mocní lidé po celém světě začali naslouchat vědcům.

Thunbergová začala před rokem každý pátek demonstrovat před švédským parlamentem, aby přiměla politiky k důslednější ochraně klimatu a ke snižování emisí. Inspirovala tím studentskou kampaň, k níž se přidaly miliony mladých lidí po celém světě.

Mladá Švédka byla letos vyznamenána mimo jiné takzvanou alternativní Nobelovou cenou, jak bývá nazývána Cena za správný život (Right Livelihood Award). Byla rovněž jednou z favoritek Nobelovy ceny za mír, kterou si ale nakonec odnesl etiopský premiér Abiy Ahmed.

Zatím poslední cenou nizozemské organizace pro lidská práva společně se 16letou Švédkou byla oceněna také 15letá kamerunská mírová aktivistka Divina Maloumová.

Let's block ads! (Why?)

https://news.google.com/__i/rss/rd/articles/CBMiYmh0dHBzOi8vd3d3Lm5vdmlua3kuY3ovemFocmFuaWNuaS9ldnJvcGEvY2xhbmVrL2dyZXRhLWRhbHNpLWNlbnUtbmVwcmV2ZXptZS1icnpkaS1qaS12bG55LTQwMzA0NTMw0gEA?oc=5

Bagikan Berita Ini

0 Response to "Greta další cenu nepřevezme. Brzdí ji vlny - Novinky.cz"

Post a Comment

Powered by Blogger.