Search

Írán nakoupí po ukončení embarga tanky a letadla - Novinky.cz

Představitel americké špionáže řekl, že Írán se nejspíše pokusí nakoupit tanky a bojová letadla v Rusku a v Číně. USA uvalily na Teherán sankce a budou v nich zřejmě pokračovat i po zrušení zbrojního embarga OSN.

DIA dále tvrdí, že Írán navýšil množství bezpilotních letadel (dronů) a dalších špionážních nástrojů pro sledování amerických vojsk a lodí v Perském zálivu. Současně také pokračuje ve vývoji útočných raketových systémů. Podle zprávy Teherán usiluje o to, aby se stal dominantní silou na Středním východě.

Foto: Hamad I Mohammed, Reuters

Zprávy přicházejí v době zvýšeného napětí mezi Íránem a Západem po letošní sérii útoků na ropné tankery, obchodní lodě a rafinérie v Saúdské Arábii, ze kterých je viněn právě Teherán.

V současné době Írán používá sovětské tanky ze 70. let a určitý počet starších letadel, konstatuje zpráva DIA.

Letošní rozpočet na obranu zasáhly škrty, protože na ekonomiku Íránu bolestivě dopadají americké sankce. Došlo k rozsáhlým protestům kvůli vysoké nezaměstnanosti a oslabení místní měny. Na druhou stranu by Teherán mohl k nákupům vojenské techniky použít peníze soukromých společností, zisky z pašování či jiných kriminálních aktivit, uzavírá rozvědka.

Let's block ads! (Why?)

https://news.google.com/__i/rss/rd/articles/CBMiemh0dHBzOi8vd3d3Lm5vdmlua3kuY3ovemFocmFuaWNuaS9ibGl6a3ktYS1zdHJlZG5pLXZ5Y2hvZC9jbGFuZWsvaXJhbi1uYWtvdXBpLXBvLXVrb25jZW5pLWVtYmFyZ2EtdGFua3ktYS1sZXRhZGxhLTQwMzA0NDIw0gEA?oc=5

Bagikan Berita Ini

0 Response to "Írán nakoupí po ukončení embarga tanky a letadla - Novinky.cz"

Post a Comment

Powered by Blogger.