Search

Trump řekl, že čínská armáda nezasáhla v Hongkongu díky němu - Novinky.cz

"Beze mě by byl Hongkong zničen za 14 minut. On (prezident Si) má na pozicích vně Hongkongu milion vojáků, kteří tam nevtrhli výlučně díky tomu, že jsem ho o to požádal," prohlásil Trump. Do vyjednávání o osudu bývalé britské kolonie americký prezident údajně vnesl otázku obchodní dohody mezi Washingtonem a Pekingem, která by měla ukončit obchodní válku mezi oběma velmocemi.

Tu rozpoutal v roce 2018 právě Trump. "Udělal byste velkou chybu. Mělo by to strašně špatný dopad na obchodní dohodu," citoval Trump z rozhovoru, který prý vedl s čínským prezidentem. Hongkong předala v roce 1997 Británie Číně pod podmínkou, že bude po dobu 50 let spravován podle principu "jedna země, dva systémy".

Region tak požívá svobod, jež jsou jinde v pevninské Číně nevídané. Demonstranti se však obávají rostoucího vlivu Pekingu, který se podle nich snaží dění v oblasti stále více kontrolovat.

"Musíme podporovat Hongkong, ale podporuji také prezidenta Si (Ťin-pchinga)," prohlásil rovněž Trump. Tento jeho výrok podle agentury AFP odráží složitost situace, v níže se Washington v otázce Hongkongu vůči Pekingu nachází. Američtí zákonodárci tento týden schválili návrh zákona, jehož cílem je chránit lidská práva v Hongkongu.

V případě, že by Spojené státy usoudily, že Peking do záležitostí v oblasti příliš zasahuje, mohly by podle nového předpisu poloautonomnímu regionu zrušit zvláštní ekonomický status. Ten mu přiznaly právě kvůli principu jedna země, dva systémy a Hongkong si díky němu drží pozici jednoho ze světových finančních center.

O osudu návrhu zákona má nyní rozhodnout Trump, který jej může schválit či vetovat. Peking Trumpa vyzval, aby návrh nepodpořil, protože podle něj jde o vměšování do vnitřních záležitostí Číny. Pohrozil také "přísnými odvetnými opatřeními", pokud by zákon vstoupil v platnost. Bílý dům již dříve naznačil, že se prezident chystá předpis podepsat. Trump dnes však také uvedl, že finální ekonomická dohoda s Čínou je "možná velice blízko".

Let's block ads! (Why?)

https://news.google.com/__i/rss/rd/articles/CBMidWh0dHBzOi8vd3d3Lm5vdmlua3kuY3ovemFocmFuaWNuaS9hbWVyaWthL2NsYW5lay90cnVtcC1yZWtsLXplLWNpbnNrYS1hcm1hZGEtbmV6YXNhaGxhLXYtaG9uZ2tvbmd1LWRpa3ktbmVtdS00MDMwNDY1NdIBAA?oc=5

Bagikan Berita Ini

0 Response to "Trump řekl, že čínská armáda nezasáhla v Hongkongu díky němu - Novinky.cz"

Post a Comment

Powered by Blogger.