Search

Tygry v dodávce na několik dní odstavili na polsko-běloruské hranici, jeden uhynul - Novinky.cz

Tygři jsou vyhublí, dehydrovaní, mají zapadlé oči, srst slepenou výkaly a kůži poničenou močí. Ošetřovatelé dva z nich převezli do jiné zoologické zahrady na polském území.

Podle listu Gazeta Wyborcza se odborníci z poznaňské zoo domnívají, že oproti oficiálním prohlášením, že zvířata jedou do zoologické zahrady, byla ve skutečnosti určena pro cirkus.

Polská prokuratura obvinila organizátora transportu šelem - ruského občana - z týrání zvířat, podezřelý vinu odmítá. Policie podle televize TVN 24 zadržela také dva italské řidiče, kteří tygry převáželi.

Nákladní auto s deseti tygry přijelo na přechod v Koroszczyně na polsko-běloruské hranici minulou sobotu, podle polské veterinární správy byla zvířata odeslána z Itálie 22. října.

Polští pohraničníci auto do Běloruska pustili, protože řidiči měli všechny doklady vyžadované v Evropské unii pro převoz chráněných zvířat. Běloruské úřady ale dodávku vrátily zpět, protože řidičům chyběly dokumenty, které ohledně tygrů vyžaduje tato východoevropská země, a také víza. Auto pak stálo až do středečního večera v hraničním terminálu v Koroszczyně na polské straně. Jeden tygr mezitím uhynul a případ začala vyšetřovat prokuratura kvůli podezření z porušení zákona o ochraně zvířat.

Pojedou do Španělska

Tygři budou několik dnů v Polsku, pak je čeká další převoz, tentokrát do Španělska, pomoc s tím nabídla mezinárodní organizace Advokáti zvířat. Poznaňská zoo mezitím vyhlásila sbírku na dočasné zaopatření tygrů.

"Nevíme, jak dlouho potrvá, než se zotaví," řekla novinářům ředitelka zahrady Ewa Zgrabczyńská. Jeden z tygrů je podle ní ve velmi vážném stavu a na všech je znát, že "dlouhodobě byli vystaveni fyzickému i psychickému utrpení".

Let's block ads! (Why?)

https://www.novinky.cz/zahranicni/evropa/clanek/v-polsku-zachranuji-devet-zbidacenych-tygru-kteri-nekolik-dni-cekali-v-dodavce-na-hranici-40301934

Bagikan Berita Ini

0 Response to "Tygry v dodávce na několik dní odstavili na polsko-běloruské hranici, jeden uhynul - Novinky.cz"

Post a Comment

Powered by Blogger.