Search

Útok teroristů v Mali: 54 mrtvých vojáků. Na misi tam působí i Češi - ePojisteni.cz liga iSport.cz

Při útoku na vojenskou základnu na severovýchodě Mali zemřelo podle dnešní bilance 53 vojáků a jeden civilista. Armáda v předchozích odhadech mluvila o 35 mrtvých. Tamní úřady páteční incident označily za teroristický čin, žádná z islamistických skupin aktivních v oblasti se k němu však nepřihlásila. Podle agentury AFP jde o jednu z největších ztrát, kterou malijská armáda za poslední roky utrpěla.

Vojáci byli napadeni na stanovišti mezi městy Ménaka a Ansongo nedaleko hranic s Nigerem. „Po útoku na jednotky malijské armády našly vyslané posily 54 mrtvých, z toho jednoho civilistu,“ oznámil dnes na twitteru malijský ministr komunikace Yaya Sangaré. Situace je podle něj již pod kontrolou, jednotky pracují na identifikaci těl. Útočníci poškodili i armádní vybavení.

Malijská armáda se stále ještě vzpamatovává z koordinovaného útoku na dva armádní tábory ve středním Mali z 30. září, který si vyžádal nejméně 38 obětí. Několik různých zdrojů se však shoduje, že tato oficiální bilance byla podhodnocena, píše AFP.

Vláda z útoku viní radikální islamisty napojené na organizace Islámský stát a Al-Káida, jejichž baštou je právě sever Mali. Podnikají odtamtud útoky do celé oblasti Sahelu včetně Nigeru či Burkina Fasa.

Sever Mali padnul do rukou islamistů v roce 2012 při ozbrojeném pokusu o státní převrat. Jejich postup na jih se podařilo zastavit i díky přítomnosti francouzských vojáků a mise MINUSMA, v rámci které jsou v zemi také čeští vojáci. Malijským bezpečnostním složkám se však ani se zahraniční podporou stále nedaří rozsáhlé části vlastního území kontrolovat.

Let's block ads! (Why?)

https://www.blesk.cz/clanek/zpravy-svet/624239/54-mrtvych-po-utoku-teroristu-na-vojenskou-zakladnu-na-misi-pusobi-v-zemi-i-cesi.html

Bagikan Berita Ini

0 Response to "Útok teroristů v Mali: 54 mrtvých vojáků. Na misi tam působí i Češi - ePojisteni.cz liga iSport.cz"

Post a Comment

Powered by Blogger.