Search

Zimní bouře ochromily část USA, Američanům komplikují cesty na Den díkůvzdání - Novinky.cz

Meteorologové vydali výstrahy před bouřemi pro většinu západní poloviny USA. Jejich příčinou jsou dvě hluboké tlakové níže nad Středozápadem a na západě USA.

Na západě je tzv. cyklonová bomba, což je níže, ve které poklesne tlak o více než 24 hektopascalů za 24 hodin. Čím je pokles prudší, tím je bouře silnější. Tuto doprovázel vítr s rychlostí až 160 kilometrů za hodinu. Současně jde o nejhlubší tlakovou níži zaznamenanou v USA v listopadu.

Cyklonová bomba zcela ochromila provoz na dálnici I5 spojující Kalifornii s Oregonem, ze které musely být odtaženy stovky vozidel, napsal list USA Today. Někteří řidič strávili v blizardu 17 hodin.

Záběr na zablokovanou dálnici I80 na západě USA.

Foto: ČTK/AP

Špatné počasí má nadále pokračovat, varovali meteorologové: „Očekávejte významné zpoždění na cestách a uzavření silnice, kde budou nebezpečné zimní podmínky.“

Sněžit může i dále na jihu, v horách u Los Angeles by mohlo v pátek napadnout 15 až 30 centimetrů sněhu, na San Gabriels dokonce 60 cm.

Problémy přetrvávají i na Středozápadě, kde je další tlaková níže, která nejdříve způsobila velké problémy v Coloradu, Wyomingu a Nebrasce a pak se posunula na východ do Jižní Dakoty, Iowy, Michiganu, Minnesoty a Wisconsinu. Jen v Denveru, kde napadalo 25 cm sněhu a blizard omezil viditelnost, bylo zrušeno na 1000 letů.

Zasněžená auta v lyžařském areálu na kalifornské Mamutí hoře.

Foto: Peter Morning, ČTK/AP

Dálnice I70 byla na několika místech v Coloradu, kde napadl až metr sněhu, a v Kansasu uzavřena. Dálniční policisté vyzvali řidiče, aby nikam nejezdili. „Zůstaňte na místě, nevypadá to jako zábava,“ řekl policista Tod Hileman.

V Minnesotě může napadnout od 15 do 30 centimetrů sněhu, na západě Wisconsinu to bude 20 až 30 centimetrů a u Hořejšího jezera 30 až 40 cm, upozornil server CNBC.

Na silnici před oregonským průsmykem Santiam nabízeli sněhové řetězy.

Foto: Andrew Selsky, ČTK/AP

Vanoucí větry také strhaly na Středozápadě u Velkých jezer dráty elektrického vedení a lámaly jeho sloupy, bez proudu zůstalo přes 220 000 odběratelů. Jen v oblasti Chicaga jich bylo 18 000.

Ve státech Louisiana a Mississippi zase odstraňovali škody po tornádech. Jedno poškodilo asi deset domů na předměstí Jacksonu, další škody způsobilo jiné v Baskinu.

Bez problémů však není ani východ USA, v Nové Anglii se čeká sníh a vichřice, která může lámat stromy a strhávat dráty elektrického vedení. Národní meteorologická služba varovala, že se tam přesune bouře ze Středozápadu.

Let's block ads! (Why?)

https://news.google.com/__i/rss/rd/articles/CBMihgFodHRwczovL3d3dy5ub3Zpbmt5LmN6L3phaHJhbmljbmkvYW1lcmlrYS9jbGFuZWsvemltbmktYm91cmUtb2Nocm9taWx5LWNhc3QtdXNhLWFtZXJpY2FudW0ta29tcGxpa3VqaS1jZXN0eS1uYS1kZW4tZGlrdXZ6ZGFuaS00MDMwNTIzONIBAA?oc=5

Bagikan Berita Ini

0 Response to "Zimní bouře ochromily část USA, Američanům komplikují cesty na Den díkůvzdání - Novinky.cz"

Post a Comment

Powered by Blogger.