Search

Šanghaj přerušila oficiální styky s Prahou - Novinky.cz

V prohlášení vlády města Šanghaje se píše, že české hlavní město postupovalo chybně v řadě otázek, například Tchaj-wanu.

„Svévolně se vměšuje do čínské vnitřní politiky a veřejně se staví proti principu jedné Číny. Vláda města Šanghaj a jeho lid proti tomu důrazně protestují,” citovala ČTK prohlášení šanghajské vlády.

Zatím není jasné, co pozastavení oficiálních styků bude pro Prahu znamenat. Šanghaj je nejlidnatějším čínským městem a ČR v něm má generální konzulát.

V roce 2016 otevřela Šanghaj v Praze své zastoupení pro podporu investic.

Praha loni na podzim vypověděla partnerskou smlouvu s Pekingem, neboť čínská strana nebyla ochotna jednat o tom, že v ní nebude obsažena věta o tom, že Praha uznává politiku jedné Číny.

To vyústilo v odvetné kroky čínské strany, na něž doplatili například někteří umělci. Hudební tělesa, která mají v názvu Prahu, tak mohla na vystoupení v Číně zapomenout.

V pondělí nadto Praha podepsala partnerskou smlouvu s tchajwanskou metropolí Tcha-pej. Smlouva je podle primátora Zdeňka Hřiba (Piráti) apolitická. Obě města podle něj pojí demokratické hodnoty, úcta k základním lidským právům i aspirace na nejlepší IT města ve svém regionu.

Tchaj-wan je pro Čínu jednou z provincií, byť řadu desetiletí funguje samostatně.

Let's block ads! (Why?)

https://news.google.com/__i/rss/rd/articles/CBMiWGh0dHBzOi8vd3d3Lm5vdmlua3kuY3ovZG9tYWNpL2NsYW5lay9zYW5naGFqLXByZXJ1c2lsYS1vZmljaWFsbmktc3R5a3ktcy1wcmFob3UtNDAzMDk4MjXSAQA?oc=5

Bagikan Berita Ini

0 Response to "Šanghaj přerušila oficiální styky s Prahou - Novinky.cz"

Post a Comment

Powered by Blogger.