Search

Assange ve vězení umučíte k smrti, varuje Brity 120 lékařů a psychologů - Novinky.cz

Pokud by 48letý Assange v cele zemřel, pak by bylo podle signatářů dopisu možné říct, že byl "umučen k smrti". Britské justici experti vzkázali, že jeho "mučení" musí skončit a musí mu být zajištěna "co nejlepší zdravotní péče, než bude pozdě". Assange sedí ve věznici Belmarsh na východě Londýna od loňského dubna a po zdravotní stránce je na tom podle svých advokátů špatně.

Hrozba 175 let vězení

Assange čelí ve Spojených státech obvinění z téměř dvou desítek trestných činů včetně nezákonného zveřejnění tajných dokumentů. Hrozí mu až 175 let vězení. O jeho vydání z britské vazby se zřejmě nerozhodne dříve než v červnu.

Ve strachu z vydání do Spojených států se Assange od června 2012 skrýval na ekvádorském velvyslanectví v Londýně. Evropský zatykač na tohoto Australana vydalo také Švédsko, kde čelil obvinění ze znásilnění. Loni v listopadu ale švédská prokuratura předběžné vyšetřování zastavila. Britská policie Assange před necelým rokem zatkla poté, co mu vláda Ekvádoru zrušila azyl.

Portál WikiLeaks se zaměřuje na zveřejňování tajných vládních dokumentů a dalších citlivých a někdy i šokujících dat, například údajů o velkých firmách či o tajných operacích a zabíjení civilistů americkou armádou.

Za Assange se přimluvili i Němci

S podobnou výzvou jako teď skupina psychologů a lékařů přišlo už na začátku února asi 130 německých politiků a veřejně známých osobností v čele s bývalým spolkovým ministrem zahraničí Sigmarem Gabrielem.

"Vůbec se nechci míchat do toho, jestli je vinný, ani jestli má být vydán. Jde o jeho současný stav, aby se mohl fyzicky i psychicky připravovat na obhajobu," prohlásil Gabriel 6. února na tiskové konferenci v Berlíně.

Let's block ads! (Why?)

https://news.google.com/__i/rss/rd/articles/CBMigQFodHRwczovL3d3dy5ub3Zpbmt5LmN6L3phaHJhbmljbmkvZXZyb3BhL2NsYW5lay9hc3NhbmdlaG8tdmUtdmV6ZW5pLXVtdWNpdGUtay1zbXJ0aS12YXJ1amUtYnJpdHktMTIwLWxla2FydS1hLXBzeWNob2xvZ3UtNDAzMTM4MzTSAQA?oc=5

Bagikan Berita Ini

0 Response to "Assange ve vězení umučíte k smrti, varuje Brity 120 lékařů a psychologů - Novinky.cz"

Post a Comment

Powered by Blogger.