Search

Bouře Sabine už řádí v Evropě - Novinky.cz

Úřady varovaly, že meteorologický systém přinesl větry o rychlosti až 120 kilometrů za hodinu, silný déšť a bouřky do částí kontinentu. Ve Walesu se jako „předvoj“ objevily větrné poryvy o rychlosti 121 km/h už v sobotu.

Podle agentury AP je v Irsku nejvíce zasažená oblast kolem přímořské obce Tramore v tamním okrese Waterford, kde má být hned 2723 přípojných míst bez elektřiny.

Zimní bouře už zaúřadovala ve Skotsku, kde se na jednom místě zřítila střecha hospody a zranila tři lidi. Během neděle tam očekávají nárazy větru dokonce až o rychlosti 160 km/h, jak napsal server týdeníku Focus s odkazem na německou meteorologickou službu. S lijáky se potýká i sever Evropy, bouře bude i ve Francii nebo Španělsku.

Zpoždění veškeré dopravy

V neděli hluboká tlaková níže dostala též do Německa. Letecká společnost Lufthansa upozornila, že to až do úterý může ovlivnit mnohé lety, hrozí minimálně značná zpoždění, ne-li rušení.

Zpoždění v dopravě, samozřejmě i autobusové, vlakové či lodní, se očekávají rovněž jinde.

V Německu dokonce neváhali ani zrušit fotbalové bundesligové utkání mezi Borussií Mönchengladbach a Kolínem nad Rýnem.

„Přes noc do pondělního rána se bouře dostane na jih Německa,“ upozornil pro stanici Deutsche Welle německý meteorolog Jens Hoffmann.

V Česku zatím „klid před bouří”

„Zatímco v neděli ráno orkán Sabine dosahoval nad Britskými ostrovy a v přímořských oblastech západní Evropy a Skandinávie rychlosti až 130 km/h, v Česku je klid před bouří – maximální sílu větru hlásila Lysá hora, a to na 68 km/h, jinak foukal slabý vítr,“ sdělila Novinkám v neděli dopoledne Dagmar Honsová ze společnosti Meteopress.

Během odpoledne ale podle ní začne vítr v severní a severozápadní části našeho území výrazně zesilovat – ve večerních hodinách tam bude foukat vítr o rychlosti s nárazy až 90 km/h, na horách až 125 km/h.

Tlaková níže Sabine se středem nad Skandinávií zapříčiní velký tlakový rozdíl nad starým kontinentem, neboť nad Balkánem se ještě nachází tlaková výše.

„Další zesílení větru přinese noc na pondělí – v Čechách a na severu Moravy a Slezska se síla větru zastaví na 110 km/h, na horách až na 165 km/h. Nejsilnější nárazy větru zřejmě naměříme v Čechách během pondělního rána a dopoledne, tehdy mohou přesáhnout 110 km/h, na vrcholcích hor se zastaví až na 160 km/h. Během pondělního rána a dopoledne bude vítr zesilovat také na Moravě a ve Slezsku. V pondělí odpoledne bude vítr v Čechách přechodně slábnout,“ dodala meteoroložka.

V postižených místech by lidé obecně neměli zbytečně vycházet ven, stejně tak se kupříkladu nedoporučuje cestování za turistikou do potenciálně zasažených alpských oblastí.

Pokud to nebude nezbytné, lidé v příslušných územích by také v pondělí neměli vycházet ze svých domovů, upozorňují meteorologové. Silný vítr bude vyvracet stromy, komplikovat dopravu a ničit majetky. Částečně by měl silný vítr působit i v úterý.

Bouře Sabine se dostává do Evropy velmi rychle z oblasti severního Atlantiku. Důvodem je extrémně silný jetstream neboli tryskové proudění. To neobíhá kolem planety v kruhovém prstenci, ale různě se zahýbá a stáčí ve směru od jihu k severu a důsledkem jsou extrémy v počasí.

Podle odborníků se Sabine podobá bouři Xavier, která pustošila Evropu (i sever ČR) v říjnu roku 2017.

Let's block ads! (Why?)

https://news.google.com/__i/rss/rd/articles/CBMiVmh0dHBzOi8vd3d3Lm5vdmlua3kuY3ovemFocmFuaWNuaS9ldnJvcGEvY2xhbmVrL2JvdXJlLXNhYmluZS11ei1yYWRpLXYtZXZyb3BlLTQwMzEyODE10gEA?oc=5

Bagikan Berita Ini

0 Response to "Bouře Sabine už řádí v Evropě - Novinky.cz"

Post a Comment

Powered by Blogger.