Search

Durynský premiér Kemmerich rezignoval den po svém zvolení - Novinky.cz

„Odstoupení je nevyhnutelné,” citovala Kemmericha agentura DPA.

Politik za svobodné demokraty se ve středu stal prvním premiérem některé z německých spolkových zemí, který uspěl i díky hlasům populistické, až extremistické AfD.

Lidé v Durynsku po jeho zvolení vyrazili protestovat do ulic a kritiky se nezdržela ani německá kancléřka Angela Merkelová. „Byl to den rozchodu s hodnotami a přesvědčením křesťanských demokratů,” uvedla. Dosahovat parlamentní většiny za podpory AfD podle ní není možné.

V německé spolkové zemi Durynsko lidé vyšli do ulic protestovat proti zvolení nového premiéra Thomase Kemmericha.

Foto: Annegret Hilse, Reuters

Volba ministerského předsedy byla důsledkem patové situace po říjnových zemských volbách v Durynsku. Nepodařilo se po nich totiž sestavit žádnou většinovou koalici.

Kemmerichova volba byla zvláštní také v tom, že premiérem se stal představitel strany, která v zemských volbách se ziskem pěti procent hlasů tak tak pronikla do parlamentu, v němž má právě pět zástupců.

V Durynsku by nyní mohly následovat nové volby. Už ve středu po nich volala Angela Merkelová. Ve čtvrtek se k situaci vyjádřil i sám Kemmerich: „Chceme, aby nové volby odstranily tuhle kaňku, kterou je spojení s AfD.”

Let's block ads! (Why?)

https://news.google.com/__i/rss/rd/articles/CBMicmh0dHBzOi8vd3d3Lm5vdmlua3kuY3ovemFocmFuaWNuaS9ldnJvcGEvY2xhbmVrL2R1cnluc2t5LXByZW1pZXIta2VtbWVyaWNoLXJlemlnbm92YWwtZGVuLXBvLXN2ZW0tenZvbGVuaS00MDMxMjU2MNIBAA?oc=5

Bagikan Berita Ini

0 Response to "Durynský premiér Kemmerich rezignoval den po svém zvolení - Novinky.cz"

Post a Comment

Powered by Blogger.