Search

Na palubě lodi Diamond Princess se koronavirem nakazilo už 355 lidí. USA vyšlou evakuační letouny - ceskatelevize.cz/ct24

Přes 3700 cestujících a členů posádky je v karanténě na výletní lodi od 3. února. Podezření, že se nemoc na plavidle šíří, pojaly japonské úřady poté, co Hongkong potvrdil koronavirus u člověka, který na ní před tím pobýval.

Ze sedmdesáti lidí, u kterých se přítomnost nového typu koronaviru nyní prokázala, jich podle ministra Katóa 38 nevykazuje symptomy nemoci Covid-19, které jsou podobné symptomům chřipky.

Japonsko původně chtělo nechat na lodi všechny pasažéry do středy příštího týdne, nakonec však v pátek nechalo vystoupit z lodi na břeh všechny osoby, kterým je osmdesát a více let, trpí nějakou chronickou chorobou nebo měli kajuty bez oken s podmínkou, že budou mít negativní testy na nový koronavirus.

Japonští zdravotníci dosud testovali na lodi hlavně lidi starší sedmdesáti let, od neděle chtějí začít provádět testy i u lidí mladších. Celkem zatím stihli otestovat 1219 lidí.

Spojené státy v sobotu oznámily, že pro zhruba 380 Američanů, kteří na lodi cestovali, vyšlou speciální evakuační letouny. Ty dorazí do Japonska v neděli večer. Po příletu do USA bude všechny evakuované čekat povinná čtrnáctidenní karanténa. Podle agentury Kjódó se chystají letadla k evakuaci svých občanů vyslat také Kanada a Hongkong. Kanaďanů je na lodi 255, obyvatel Hongkongu zhruba 330.

Počet nakažených v Číně přesáhl 68 tisíc 

Počet osob nakažených koronavirem v pevninské Číně přesáhl v sobotu hranici 68 tisíc. Oznámily to místní úřady. Na chorobu Covid-19 v Číně, bez Hongkongu a Macaa, do soboty zemřelo 1662 osob. Všechna nová sobotní úmrtí byla hlášena z provincie Chu-pej, která je epicentrem nákazy.

V provincii v sobotu zemřelo 139 lidí, tedy stejný počet jako v pátek. Přibylo 1843 infikovaných, což je méně než předchozí den. Celkem se v provincii Chu-pej koronavirem nakazilo 56 249 lidí, podle pátečních statistik jich bylo 54 406. V celé pevninské Číně je 68 335 nakažených.

Počty nově nakažených se výrazně snižují ve srovnání se čtvrtkem, kdy bylo v pevninské Číně nahlášeno přes 5000 nových případů a v provincii Chu-pej přes 4800. Provinční zdravotnická komise začala do statistik zahrnovat i případy, které byly diagnostikovány novými klinickými metodami. Úřady novou metodiku zdůvodnily tím, že to klinicky diagnostikovaným pacientům umožní přístup ke včasné léčbě.

Nejvíce případů onemocnění a úmrtí je právě v Číně. Mimo pevninskou Čínu byla zatím hlášena čtyři úmrtí, konkrétně v Japonsku, Hongkongu, na Filipínách a ve Francii, kde byla oznámena první oběť mimo Asii.

Let's block ads! (Why?)

https://news.google.com/__i/rss/rd/articles/CBMiZGh0dHBzOi8vY3QyNC5jZXNrYXRlbGV2aXplLmN6L3N2ZXQvMzA0ODk0OC1wb2NldC1saWRpLW5ha2F6ZW55Y2gta29yb25hdmlyZW0tcHJlc2FobC12LWNpbmUtNjgtdGlzaWPSAQA?oc=5

Bagikan Berita Ini

0 Response to "Na palubě lodi Diamond Princess se koronavirem nakazilo už 355 lidí. USA vyšlou evakuační letouny - ceskatelevize.cz/ct24"

Post a Comment

Powered by Blogger.