Search

Remíza mezi třemi stranami. Irský povolební průzkum předpovídá nezvyklé výsledky - Aktuálně.cz

V podstatě totožný podíl odevzdaných hlasů přisoudil třem nejsilnějším politickým stranám volební model zveřejněný po uzavření hlasovacích místností v Irsku. Podle propočtu společnosti Ipsos MRBI získala 22,4 procenta strana Fine Gael premiéra Lea Varadkara, zatímco levicová Sinn Féin je zpět o pouhou desetinu procentního bodu a třetí Fianna Fáil podpořilo 22,2 procenta voličů.

Irská veřejnoprávní vysílací společnost RTÉ čísla komentovala tak, že vítěze parlamentních voleb není možné určit. Ipsos MRBI uváděla statistickou odchylku svého modelu na úrovni 1,3 procentních bodů, konečné pořadí politických stran by tedy nakonec mohlo být zcela odlišné. Hlasy se v Irsku začnou sčítat až v neděli ráno.

Mimořádně vyrovnaný souboj předpovídaly už předvolební průzkumy. V tom úplně posledním měly uvedené tři subjekty rovněž prakticky stejnou podporu, napsala agentura AP. Fine Gael, Fianna Fáil a Sinn Féin si zřejmě rozdělí drtivou většinu ze 160 křesel v irském parlamentu, zároveň ale nejspíše stejně jako po minulých volbách žádná strana nebude moci vládnout sama.

Varadkarova Fine Gael od roku 2016 vládne díky dohodě s Fianna Fáil. Tyto dvě strany se v Irsku od 30. let minulého století střídají u moci a obě před volbami vylučovaly koaliční spolupráci se Sinn Féin. Jako důvody uváděly daňovou politiku Sinn Féin jakož i historické vazby této partaje na polovojenskou skupinu Irská republikánská armáda (IRA).

Let's block ads! (Why?)

https://news.google.com/__i/rss/rd/articles/CBMihAFodHRwczovL3pwcmF2eS5ha3R1YWxuZS5jei96YWhyYW5pY2kvaXJza3ktcG92b2xlYm5pLW1vZGVsLW5hc3ZlZGN1amUtcmVtaXplLW1lemktdHJlbWktc3RyYW5hbWkvcn5kNDhlNGIxMDRhYzQxMWVhODhmNTBjYzQ3YWI1ZjEyMi_SAQA?oc=5

Bagikan Berita Ini

0 Response to "Remíza mezi třemi stranami. Irský povolební průzkum předpovídá nezvyklé výsledky - Aktuálně.cz"

Post a Comment

Powered by Blogger.