Search

Saúdové ztratili nad Jemenem letadlo, vzbouřenci tvrdí, že ho sestřelili - Novinky.cz

Saúdskoarabská tisková agentura SPA citovala armádního mluvčího Turkího Málikího, že se Tornado Saúdských královských vzdušných sil zřítilo v pátek kolem 23:45 do jemenské provincie Džauf. Podle něj spadlo, když poskytovalo vzdušnou podporu jednotkám Jemenské národní armády.  Příčinu pádu neuvedl.

Ztrátu přiznal poté, co vojenský mluvčí povstalců Jahjá Saría oznámil, že Húsíové sestřelili v provincii Džauf letoun typu Tornado patřící ”nepřátelským silám”. Údajně je sestřelili raketou země vzduch.

Húsíové v sobotu obvinili arabskou koalici v čele se Saúdskou Arábií, která pomáhá jemenskému prezidentovi Abdu Rabbúovi Mansúrovi Hádímu v boji proti šíitským vzbouřenců, že podnikla odvetné nálety na provincii Džaúf, při kterých v sobotu zahynulo 30 lidí včetně civilistů. Ministerstvo zdravotnictví v povstalci kontrolované provincii Džauf uvedlo, že mezi zabitými jsou také ženy a děti. Televize šíitských povstalců Al-Masíra označila nálety za odvetu sunnitské koalice kvůli ztrátě letadla.

Tvrdé boje probíhaly také u města Taíz, kde se Húsíové pokusili o průlom, aby mohli město opět oblehnout. Podle plukovníka jemenské národní armády Abdala Basita Bahíra začaly útoky už ve středu a postupně sílily. Byly ale nakonec odraženy. „Národní armáda odvrátila pokusy dosáhnout územního zisku,“ řekl.

Podle něj při útocích Húsíové ztratili desítky svých bojovníků, uvedl server Arab News. Ostřelován byl i výcvikový tábor Húsíů.

Jemen sužuje dlouhá občanská válka. Bojují proti sobě šíitští Húsíové podporovaní Íránem a vládní síly prezidenta Abda Rabbúa Mansúra Hádího, jemuž od března 2015 pomáhá arabská koalice v čele se sunnitskou Saúdskou Arábií a Spojenými arabskými emiráty.

Po zapojení arabské koalice se válka internacionalizovala a změnila v konflikt mezi Saúdskou Arábií a Íránem. Húsíové opakovaně ostřelovali Saúdskou Arábii balistickými raketami a drony. Útočili na letiště včetně rijádského a na rafinérie.

Arabská koalice opakovaně bombardovala civilní objekty včetně nemocnic. Konflikt si už vyžádal tisíce životů a dovedl zemi na pokraj hladomoru.

Let's block ads! (Why?)

https://news.google.com/__i/rss/rd/articles/CBMikAFodHRwczovL3d3dy5ub3Zpbmt5LmN6L3phaHJhbmljbmkvYmxpemt5LWEtc3RyZWRuaS12eWNob2QvY2xhbmVrL3NhdWRvdmUtenRyYXRpbGktbmFkLWplbWVuZW0tbGV0YWRsby12emJvdXJlbmNpLXR2cmRpLXplLWhvLXNlc3RyZWxpbGktNDAzMTM1ODfSAQA?oc=5

Bagikan Berita Ini

0 Response to "Saúdové ztratili nad Jemenem letadlo, vzbouřenci tvrdí, že ho sestřelili - Novinky.cz"

Post a Comment

Powered by Blogger.