Search

SLEDUJEME: Orkán se blíží k ČR. Složky mají pohotovost, dopravci omezí rychlost - denik.cz

Český hydrometeorologický ústav již v neděli odpoledne zvýšil varování na extrémní. Ministerstvo dopravy ani ministerstvo průmyslu a obchodu nic nepodceňují, v pohotovosti je koordinační skupina, kterou včera ustanovil vicepremiér pro hospodářství a ministr Karel Havlíček. 

Online reportáž

09.02. 21:15

V souvislosti s očekávanými poruchami elektrického vedení je také aktuální upozornění týmu ministra Havlíčka: „Nezdržujte se v blízkosti vysokých stožárů, nechoďte za silného větru do lesa – a nepřibližujte se k případným spadlým drátům!“ Více ZDE.

09.02. 21:01

Na vichřicí Sabine, která míří do České republiky, se po celou neděli připravovali i na nejvýše položeném hradě v Čechách, na Kašperku. Stále mají v živé paměti škody po orkánu Kyrill z roku 2007 a tak nic nechtěli podcenit. Měli plné ruce práce. Více ZDE.

09.02. 20:42

Děti základní školy nejvýše položeného města Tachovska nemusí v pondělí do školy. Kvůli blížícímu se orkánu. Více ZDE.

Celá on-line reportáž ZDE

"Od půlnoci jsme preventivně na značkách, řešíme opatření kvůli orkánu Sabine, aktivity a opatření koordinuji se Ředitelstvím silnic a dálnic, Správou železnic, Řízením letového provozu, ČEZ i ČEPS," říká vicepremiér a ministr Karel Havlíček.

Co dělat při vichřici:

Kvůli hrozbě silného větru byla pro veřejnost rovněž uzavřena Vysočina arena. Milovníci bílé stopy si tak musí počkat, až se živly uklidní. Platí přísný zákaz vstupu jak na stadion, tak i lyžařské tratě. Vzhledem předpovědi větru o síle až sto kilometrů za hodinu hrozí nebezpečí pádu stromů a následných smrtelných zranění,“ potvrdil Jan Skřička ze Sportovního klubu Nové Město na Moravě.

Omezení rychlosti vlaků

Železniční dopravce Die Länderbahn, který zajišťuje provoz na trati z Liberce do Hrádku nad Nisou a dále do Německa, upozornil, že kvůli počasí omezuje rychlost svých vlaků na 80 km/h, na německém území dokonce na 50 km/h. 

"Z toho důvodu bude u všech vlaků docházet ke zpožděním, ale i přesto doufáme, že situace nebude natolik závažná a nedojde k úplnému zastavení provozu," uvedl dopravce.

Na orkán se připravila také Správa železnic. Ta na sociálních sítích upozornila, že v případě příchodu silného větru dojde k okamžitému přerušení provozu na zasažené trati, případně traťovém úseku. Zásadní omezení správce železniční infrastruktury vysvětluje zajištěním bezpečnosti.

Škola v Přimdě na Tachovsku už vyhlásila na pondělí ředitelské volno. "Z důvodu blížícího se orkánu Sabine, který má v neděli 9. února 2020 večer zasáhnout Českou republiku, bude v pondělí 10. února 2020 ředitelské volno," uvádí na svých stránkách Základní škola v Přimdě.

Právě Přimda a její nejbližší okolí bylo nejvíce postiženým místem v tachovském okrese v září 2018. Tehdy vichřice odnesla střechu samoobsluhy, kterou odhodila na sousední panelák. Kromě toho vyvrátila stovky stromů v okolí Přimdy. Kalamitní polomy se podařilo kompletně odstranit až v polovině následujícího roku. 

Společnost ČEZ vyhlásila pro své zaměstnance pohotovost. V případě nastalých poruch bude počet pracovníků v terénu, na dispečinku a v call centrum ihned navýšen. V pohotovosti jsou také subdodavatelské firmy. Společnost přistoupila ke zrušení plánovaných prací (odstávek elektřiny) na pondělí 10. února a úterý 11. února z důvodu potřeby uvolnit maximum kapacit interních i externích pro likvidaci následků orkánu.

Informace o aktuální situaci budou k dispozici na www.cezdistribuce.cz případně na www.bezstavy.cz

Sabine, nebo Ciara?

V Německu se bouře jmenuje Sabine, v Británii, Nizozemsku nebo Irsku Ciara. Agentura DPA v této souvislosti píše, že od roku 2002 si lidé mohou názvy tlakových níží a výší za poplatek "rezervovat" u Ústavu meteorologie berlínské Svobodné univerzity.

Objednat si jméno pro tlakovou výši stojí asi 356 eur (8913 korun), pro níži necelých 237 eur (5934 korun). Letos nesou níže ženská jména, název současné bouře pochází od jisté Sabine Kaufmannové. Žádné podrobnosti o ní meteorologický institut Svobodné univerzity nezveřejnil.

Let's block ads! (Why?)

https://news.google.com/__i/rss/rd/articles/CBMiPmh0dHBzOi8vd3d3LmRlbmlrLmN6L3pfZG9tb3ZhL2JvdXJlLXNhYmluZS1jZXNrby0yMDIwMDIwOS5odG1s0gEA?oc=5

Bagikan Berita Ini

0 Response to "SLEDUJEME: Orkán se blíží k ČR. Složky mají pohotovost, dopravci omezí rychlost - denik.cz"

Post a Comment

Powered by Blogger.