Search

Vysoký představitel pákistánského Tálibánu utekl z vězení - Novinky.cz

Pákistánští představitelé informaci potvrdili několik dní poté, co Ehsan zveřejnil zvukový záznam, na kterém informuje o svém útěku a tvrdí, že se nyní nachází v Turecku.

Podle pákistánského bezpečnostního zdroje byl Ehsanulláh Ehsan "obrovským přínosem pro identifikování a vypátrání dalších radikálů". Informaci, že je bývalý mluvčí nyní v Turecku, zdroj nepotvrdil. Rovněž neposkytl žádné další informace o tom, jak radikál z vězení utekl.

Ehsan nechvalně proslul svými chladnokrevnými prohlášeními po útocích spáchaných ozbrojenci z Tehríke Tálibán (TTP). Je spojován například s krvavým atentátem v roce 2016 ve městě Láhaur na severovýchodě Pákistánu, kdy zahynulo 75 lidí, a rovněž s mnoha útoky, které mířily na nynější nositelku Nobelovy ceny za mír Malalu Júsufzaiovou.

Pákistánským úřadům se bývalý mluvčí TTP vzdal v roce 2017 a následně poskytl několik rozhovorů pákistánské televizi. To vyvolalo pobouření veřejnosti, která se domnívala, že s ním policie zachází "příliš v rukavičkách".

Pákistánští představitelé se tehdy bránili a tvrdili, že jim radikál poskytl množství zpravodajských informací, které jim pomohly v boji proti teroristům.

Pákistánské hnutí Taliban (Tehríke Tálibán, TTP) oficiálně vzniklo v prosinci 2007, jeho základy ale byly položeny již v roce 2002, krátce po americké invazi do Afghánistánu.

Hlavním působištěm islamistických ozbrojenců je Vazíristán, hornatá oblast severozápadního Pákistánu. TTP má na svědomí množství krveprolití, v loňském roce ale násilností dramaticky ubylo a bylo zaznamenáno nejméně obětí útoků od roku 2007.

Let's block ads! (Why?)

https://news.google.com/__i/rss/rd/articles/CBMia2h0dHBzOi8vd3d3Lm5vdmlua3kuY3ovemFocmFuaWNuaS9jbGFuZWsvdnlzb2t5LXByZWRzdGF2aXRlbC1wYWtpc3RhbnNrZWhvLXRhbGliYW51LXV0ZWtsLXotdmV6ZW5pLTQwMzEyODM20gEA?oc=5

Bagikan Berita Ini

0 Response to "Vysoký představitel pákistánského Tálibánu utekl z vězení - Novinky.cz"

Post a Comment

Powered by Blogger.