Search

Ve Vysokých Tatrách evakuují turisty, chráněnou oblast zachvátil požár

Požár vznikl v přísně chráněném území Tatranského národního parku. Plameny uchvátily oblast třicetihektarového lesa s nejpřísnějším stupněm ochrany, píše slovenský server Pravda.

Příčiny vzniku požáru nejsou zatím známy, jeho šíření ale zjevně napomohly extréní teploty a sucho, píše web listu SME. Podle slovenské televize Markíza se oheň dále šíří i po hřebenech hor.

Na místě zasahuje patnáct kusů hasičské techniky a padesát hasičů. Ti se přímo k ohni kvůli těžko přístupnému terénu nemohou dostat, a jsou tak od požáru stovky metrů. Do oblasti zamířil i vrtulník Mi-17 slovenského ministerstva obrany.

V lokalitě probíhá evakuace všech turistů z turistických tras, které do bezpečí mají odvést horští záchranáři, uvedl dále server Pravda. Evakuace se týká trasy Bílé vody - Chata u Zeleného plesa i dalších cest vedoucích od Tatranské Kotliny přes dolinu sedmi pramenů.

Šéf Horské záchranné služby (HZS) Jozef Janiga pro TASR uvedl, že návštěvníky posílají z vysokohorského terénu směrem dolů v podstatě z celé doliny Bílé vody.

„Je to zatím relativně klidné, mrzí nás ale, jak někteří lidé neposlouchají příkazy. Někteří, hlavně polští občané, vůbec nereagují a je velký problém je dostat odtud pryč. Nechtějí respektovat nařízení,“ upozornil Janiga s tím, že touto dolinou vedou velmi frekventované turistické trasy, nacházejí se tam dvě chaty Plesnivec a Brnčalka a vzhledem ke slunečnému počasí se tam hodně lidí.

Let's block ads! (Why?)

http://www.ceskatelevize.cz/ct24/svet/2468854-ve-vysokych-tatrach-evakuuji-turisty-chranenou-oblast-zachvatil-pozar

Bagikan Berita Ini

0 Response to "Ve Vysokých Tatrách evakuují turisty, chráněnou oblast zachvátil požár"

Post a Comment

Powered by Blogger.