Search

Angela Merkelová končí v čele CDU

Německá kancléřka rozhodnutím, že nebude kandidovat na post předsedkyně křesťanských demokratů reaguje na špatný výsledek své strany v nedělních zemských volbách ve spolkové republice Hesensko.

CDU sice vyhrála se ziskem 27 procent, ovšem proti minulým volbám o více než deset procent ztratila. Pro CDU je to nejhorší volební výsledek v této zemi od roku 1966.

Kancléřka podlehla tlaku

Pro Merkelovou je to historické rozhodnutí, dosud totiž považovala post šéfa strany a úřad kancléře za nerozdělitelný. Viděla totiž u svého předchůdce sociálnědemokratického kancléře Gerharda Schrödera, jak jeho moc a vliv oslabuje, když už nebyl předsedou strany, napsal server týdeníku Focus.

Po ztrátách z Hesenska ovšem tlak na kancléřku enormně vzrostl.

Voličům došla trpělivost

Výsledek voleb v Hesensku je podle německých médií trest za to, jak funguje vládní koalice konzervativní unie CDU/CSU a německých sociálních demokratů. Merkelové komentátoři doporučovali, aby pomýšlela na dosud nemyslitelné, oddělila vedení strany od postu kancléře, píše server týdeníku Focus. [celá zpráva]

O osobnostech, které by mohly nahradit Merkelovou v čele strany, se spekuluje delší dobu. Nejčastěji zmiňovanými jmény jsou nynější šéf německého Spolkového sněmu Wolfgang Schäuble. Bývalý ministr financí a také vnitra ve vládách Angely Merkelová. Za vlád Helmuta Kohla zastával post ministra vnitra.

Objevuje se také jméno současného ministra zdravotnictví Jense Spahna či premiérky spolkové země Sársko Annegret Krampové-Karrenbauerové.

Let's block ads! (Why?)

https://www.novinky.cz/zahranicni/evropa/487508-angela-merkelova-konci-v-cele-cdu.html

Bagikan Berita Ini

0 Response to "Angela Merkelová končí v čele CDU"

Post a Comment

Powered by Blogger.