Search

Babiš v Londýně jednal s britskou premiérkou Mayovou

Londýn - Český premiér Andrej Babiš dnes po jednání s britskou premiérkou Theresou Mayovou v Londýně vyjádřil optimismus ohledně dohody Británie o jejím odchodu z Evropské unie. Babiš také zdůraznil, že z českého hlediska je důležité, aby kvůli brexitu nedošlo ke zhoršení pozice Čechů žijících a pracujících v Británii.

"Stále věřím, že dohoda je možná," řekl Babiš českým novinářům po schůzce s Mayovou. Český premiér vyjádřil radost nad tím, že měl možnost s Mayovou hovořit v době, kdy je třeba dokončit dohodu o brexitu. Podle Babiše je hotovo devadesát procent dohody. Británie se chystá opustit EU na konci března příštího roku.

Babiš označil Británii za spojence České republiky a připomněl stoletou tradici spolupráce mezi oběma zeměmi. Český premiér navštívil Londýn ve dnech oslav stého výročí založení Československa. Při této příležitosti se večer v Londýně koná koncert České filharmonie, jehož se Babiš zúčastní s manželkou jako hlavní host.

Český premiér se v Londýně setkal také na pracovním obědě se starostou finanční čtvrti City Charlesem Bowmanem, položil věnec u pomníku hrdinů z bitvy o Británii a na zastupitelském úřadě hovořil se zástupci českých občanů dlouhodobě žijících a pracujících ve Spojeném království.

Babiš položil věnec u památníku letců z bitvy o Británii

Babiš dnes odpoledne položil dva věnce u londýnského památníku bitvy o Británii, které se v roce 1940 zúčastnili i čeští piloti. Památník je umístěn v centru Londýna na nábřeží Temže, naproti vyhlídkovému kolu známém jako Londýnské oko.

Památník je poctou i 88 československým účastníkům bojů proti německému letectvu. Na pomníku jsou uvedena jejich jména stejně jako jména všech dalších vojáků, kteří se na operacích v létě a na podzim roku 1940 nad Británií a Lamanšským průlivem podíleli v řadách britského Královského letectva (RAF). Pod tabuli se jmény československých hrdinů položil Babiš za všeobecného zájmu kolemjdoucích a turistů věnec z vlčích máků.

"Jsou tu jména 2937 příslušníků RAF. Královské letectvo tu uvedlo jména těch, kteří během bitvy o Británii od 10. července do 31. října 1940 vzlétli alespoň jednou," řekl ČTK vojenský přidělenec v Londýně Jiří Nědoba, který českého premiéra u památníku provázel.

"Jenom Josef František během 27 dnů v září 1040 sestřelil 17 nepřátelských letadel," upozornil na jméno jednoho z nejzvučnějších českých leteckých es.

Babišovi pak Nědoba ukázal také znaky dvou československých perutí, které jsou (310. a 312.), které jsou na památníku také vyobrazeny.

Žulový památník je doplněn bronzovými reliéfy a vystupujícími figurami vybíhajících letců. Památník, který navrhl sochař Paul Day, byl odhalen v září 2005 za účasti prince Charlese v uniformě maršála britského letectva. Česká republika na něj přispěla částkou 2,5 milionu korun.

Reklama

Let's block ads! (Why?)

https://www.ceskenoviny.cz/zpravy/babis-v-londyne-jednal-s-britskou-premierkou-mayovou/1678456

Bagikan Berita Ini

0 Response to "Babiš v Londýně jednal s britskou premiérkou Mayovou"

Post a Comment

Powered by Blogger.