Search

Chášukdžího vražda je nestvůrnost, pronesla německá kancléřka Merkelová během návštěvy Prahy

PRAHA Německá kancléřka Angela Merkelová dorazila na návštěvu Prahy u příležitosti stého výročí založení Československa. V Kramářově vile ji uvítal premiér Andrej Babiš (ANO), který s ní jednal mimo jiné o hospodářských vztazích, o spolupráci ve vědě nebo o digitalizaci v průmyslu.

Merkelová označila vraždu Chášukdžího za nestvůrnost. V pátek při návštěvě Prahy připomněla, že Německo do vyšetření celého případu zastavilo zbrojní exporty do Saúdské Arábie. Chce jednat o společném postoji Evropské unie k záležitosti.

Český ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) v pátek dopoledne řekl, že Praha bude na radě ministrů zahraničí prosazovat razantní postoj EU k události. Jako možná opatření uvedl zákaz vstupu na území EU pro některé lidi nebo zmrazení jejich majetků. 

Praha, 26.10.2018, Andrej Babiš, Angela Merkelová,100.let republiky, FOTO MAFRA...
Premiér Andrej Babiš se v Praze setkal s německou kancléřkou Angelou Merkelovou...

Merkelová a Babiš se shodují v tom, že je třeba spolupracovat s africkými státy při řešení problému migrace do Evropy. Podle nich je třeba africké země hospodářsky podporovat, aby tamní lidé měli perspektivu a neodcházeli. Babiš a Merkelová to řekli novinářům po pátečním jednání v Kramářově vile v Praze, které se uskutečnilo u příležitosti stého výročí založení Československa.

Podle Merkelové dobře funguje dohoda mezi Evropskou unií a Tureckem o vracení migrantů a může se stát vzorem i pro další země. Bude ale při tom potřeba vzít v potaz různá specifika těchto států. Babiš uvedl, že se v názoru na komplexní řešení problému migrace s Merkelovou shoduje. O kvótách na rozdělování uprchlíků, které v minulosti Německo podporovalo a Česko proti nim vždy vystupovalo, ani jeden z politiků nemluvil.

Pro Merkelovou je páteční cesta do Prahy první oficiální návštěvou Česka po zahájení jejího čtvrtého funkčního období v čele německé vlády. Zatím naposledy byla v Česku v roce 2016, kdy jednala s tehdejším premiérem Bohuslavem Sobotkou (ČSSD) a s prezidentem Milošem Zemanem o migraci. S Babišem se německá kancléřka naposledy na dvoustranném jednání setkala letos v září, kdy český premiér navštívil Berlín.

V pátek do Prahy kromě Merkelové dorazí také francouzský prezident Emmanuel Macron. Večer ho čeká na Pražském hradě schůzka s prezidentem Milošem Zemanem, poté bude v Kramářově vile jednat s Babišem. Do samotného výročí vzniku Československa, které připadá na neděli, se Merkelová ani Macron nezdrží, oba dva čeká v sobotu jednání o syrském konfliktu v Istanbulu.

Let's block ads! (Why?)

https://www.lidovky.cz/domov/nemecka-kanclerka-merkelova-dorazila-do-prahy-jednala-s-premierem-babisem.A181026_143100_ln_domov_ele

Bagikan Berita Ini

0 Response to "Chášukdžího vražda je nestvůrnost, pronesla německá kancléřka Merkelová během návštěvy Prahy"

Post a Comment

Powered by Blogger.