Search

Další pokusy o útok. Balíčky s bombou dostali Clintonovi, Obamovi i stanice CNN

Při předběžné kontrole zásilek adresovaných Billu a Hillary Clintonovým nalezli pracovníci výbušné zařízení. Stejnou zásilku dostali i Barack Obama. Dřívější zprávy o nebezpečném balíku pro současného prezidenta Donalda Trumpa se podle agentury Reuters nepotvrdily. Trubkové bomby přišly i některým velkým společnostem, například Time Warner a televizní stanici CNN, jejichž sídla policie uvakuovala. Informoval o tom server New York Times. 

Policie novinářům sdělila, že stejně jako v Sorosově případě šlo o trubkové bomby dlouhé asi 15 centimetrů, které byly napěchované výbušnou látkou. Nikdo se k odpovědnosti nepřihlásil, takže motivy útoku zatím nejsou známy.

Dva podezřelé balíčky

Příslušníci Tajné služby Spojených států amerických ve svém prohlášení uvedli, že "zachytili dva podezřelé balíčky adresované Hillary Clintonové a Baracku Obamovi." Zařízení adresované Clintonové, která bydlí ve Westchester County na předměstí New Yorku, bylo nalezeno v úterý. Balíček adresovaný Obamovi byl zachycen ve středu ve Washingtonu DC.

Tajná služba Spojených států amerických má ze zákona za úkol ochraňovat prezidenta a členy jeho rodiny, vysoké vládní činitele i bývalé prezidenty USA. "Balíky byly během rutinní kontroly okamžitě identifikovány jako potenciální výbušné zařízení a byly ihned zneškodněny", uvedla v prohlášení. "Zmíněné osoby balíčky nedostaly a nebyly vystaveny žádnému nebezpečí," dodala tajná služba. 

Stanice CNN uvedla, že balíček s výbušninou zaslali také do její redakce v New Yorku. Ten byl adresován někdejšímu šéfovi CIA Johnu Brennanovi. Další zásilka byla objevena v sídle mediální společnosti Time Warner. Podezřelý balík prý byl v poštovní podatelně, informovala agentura Reuters. Celá budova, která je součástí rozlehlého komplexu na jižním okraji Central Parku, byla evakuována. 

Podle agentury Reuters se doručení zásilky určené i současnému prezidentu Trumpovi nepotvrdilo. Pracovníci Bílého domu posléze pro televizi CNBC uvedli, že nemají o "výbušné zásilce" žádné informace. Ani mluvčí Bílého domu Sarah Sandersová zásilku nepotvrdila, pouze odsoudila útoky. 

List The New York Times uvádí, že rozeslané zásilky byly určeny osobám, které byly v poslední době vystaveny tvrdé kritice amerických pravicových kruhů. Policie prý proto zjišťuje, zda atentátník dva týdny před kongresovými volbami nemíří právě na cíle spojené s americkou demokratickou opozicí. 

Opovrženíhodné

"Tyto teroristické činy jsou opovrženíhodné a ten, kdo je za to zodpovědný, bude postaven před zákon" uvedl v prohlášení Bílý dům. "Tajná služba Spojených států a další orgány činné v trestním řízení událost vyšetřují a přijmou veškerá přiměřená opatření k ochraně těch, kteří jsou ohroženi těmito zbabělci," stojí v prohlášení. 

K útoku se vyjádřil i nejstarší syn amerického prezidenta, Donald Trump mladší, který rovněž na začátku tohoto roku dostal podezřelé balíčky. "Jako člověk, jehož rodina byla přímo obětí těchto útoků, odsuzuji toho, kdo to udělal, a to bez ohledu na stranu nebo ideologii. Tyhle události musí skončit a já doufám, že pachatel skončí na dlouhou dobu ve vězení."

Clintonovi i Soros bydlí na newyorském předměstí. Americký miliardář a filantrop maďarského původu George Soros je od roku 1979 angažovaným podporovatelem politických aktivit. Během amerických prezidentských voleb v roce 2016 Soros financoval předvolební kampaň Hillary Clintonové.

Ve Spojených státech je považován za jednoho z hlavních přispěvatelů projektů na ochranu demokracie a lidských práv po celém světě. Mimo jiné podporuje i organizace Transparency International nebo Human Rights Watch. Kvůli svým aktivitám je 88letý Soros častým terčem tvrdé kritiky konzervativních skupin i výhružek amerických antisemitů, upozornil deník New York Times.

Let's block ads! (Why?)

https://www.denik.cz/ze_sveta/po-pokusu-o-utok-na-sorose-nasli-trhavinu-i-v-poste-clintonovych-a-obamovych-20181024.html

Bagikan Berita Ini

0 Response to "Další pokusy o útok. Balíčky s bombou dostali Clintonovi, Obamovi i stanice CNN"

Post a Comment

Powered by Blogger.