Search

Indonéské letadlo se zřítilo do moře, záchranáři našli první oběti

K místu neštěstí vyslaly indonéské úřady několik lodí a helikoptéru, oblast prohledává na tři stovky záchranářů. Ve vodách už objevili několik částí trosek. „Našli jsme několik částí letadla, také mobilní telefony a další věci,“ prohlásil velitel zásahu M Syaugi. „Voda je v této oblasti hluboká 30 až 35 metrů a my se stále pokoušíme potopit k vraku. Snad to nebude trvat příliš dlouho,“ dodal. 

Poté úřad pro pátrací a záchranné operace sdělil, že záchranáři našli první oběti a ani po několika hodinách nemají žádné důkazy o možných přeživších.

Pokud se potvrdí, že nikdo nepřežil, bude to podle agentury Reuters druhá nejhorší letecká nehoda v Indonésii po neštěstí z roku 1997, kdy po zřícení letadla u města Medan zemřelo 234 lidí.

Spojení s letem JT610 se přerušilo pouhých 13 minut po startu, při přeletu nad Jávským mořem. „Bylo potvrzené, že se zřítilo,“ uvedl mluvčí Národní vyhledávací a záchranné agentury Yusuf Latif. 

Podle BBC letadlo typu Boeing 737 převáželo 178 dospělých, 3 malé děti, dva piloty a šest členů palubního personálu. Oba piloti měli údajně na svém kontě přes 11 tisíc letových hodin.

29.října 2018 v 03:24, příspěvek archivován: 29.října 2018 v 04:37

We're following reports that contact has been lost with Lion Air flight #JT610 shortly after takeoff from Jakarta. ADS-B data from the flight is available at https://t.co/zNM33cM0na https://t.co/NIU7iuCcFu

„Letoun žádal o návrat na letiště, než definitivně zmizel z radarů,“ uvedl Sindu Rahayu, který má na indonéském ministerstvu dopravy na starosti civilní letectví. Let JT610 vzlétl z indonéského hlavního města Jakarty v 06:20 ráno místního času. Do města Pangkalpinang měl přiletět přibližně o hodinu později. 

Ředitel firmy Lion Air Edward Sirait prohlásil, že stroj Boeing 737 MAX 8 měl při předchozím letu „technický problém“. Sirait ujistil, že závada byla zcela odstraněna, neupřesnil ale, oč šlo.

Podle databáze Airfleets.net byl stroj několik měsíců starý. Měl výrobní číslo 43000 a první zálet se uskutečnil letos 30. července, 13. srpna pak byl letoun dodán indonéským aerolinkám Lion Airlines.

Ředitel aerolinek rovněž řekl, že jeho společnost provozuje celkem jedenáct letadel stejného typu a ostatní letadla stejný technický problém neměla. Proto firma neplánuje, že by zbytek flotily těchto boeingů odstavila. 

Lion Air jsou jednou z nejmladších a největších leteckých společností Indonésie, denně vypravují desítky letů, domácích i mezinárodních. A nehody se jí zrovna nevyhýbají. 

Je to jen půl roku, kdy letadlo Lion Air sklouzlo vinou poruchy řízení z ranveje na letišti v indonéském Gorontalu. A v dobré paměti je ještě pět let starý incident z Bali. Tehdy nezkušený pilot netrefil přistávací dráhu a letadlo skončilo na dva kusy ve vodách moře. Tehdy naštěstí nikdo nezemřel. 

Let's block ads! (Why?)

https://zpravy.idnes.cz/letadlo-indonesie-havarie-tragedie-pad-letadla-fqg-/zahranicni.aspx?c=A181029_041921_zahranicni_linv

Bagikan Berita Ini

0 Response to "Indonéské letadlo se zřítilo do moře, záchranáři našli první oběti"

Post a Comment

Powered by Blogger.