Search

Při útoku na vozidlo v Afghánistánu zemřel český voják, další dva jsou zraněni

Herát Při útoku na vozidlo české armády na základně v afghánské provincii Herát v pondělí zemřel český voják, další dva byli zraněni. Čeští vojáci se stali terčem útoku na základě Shindand v provincii Herát, uvedlo v tiskové zprávě ministerstvo obrany. Podle NATO na spojence v Afghánistánu zaútočil afghánský voják, bližší podrobnosti nebyly zveřejněny.

Útok se odehrál dnes kolem 11:20 SELČ.  „Jeden voják rtn. T. P. (1976) padl a další dva vojáci 1. jednotky podpory a vlivu (PaV) byli zraněni,“ uvádí ministerstvo. Zraněným vojákům byla poskytnuta první pomoc a byli transportováni vrtulníkem do nemocnice. V tuto chvíli jsou podle ministerstva mimo ohrožení života. Rodinám vojáků jsou k dispozici vojenští psychologové.

O útoku informovala i Severoatlantická aliance, která uvedla, že na spojenecké síly zaútočil afghánský voják a jednoho vojáka NATO zabil a další dva zranil. NATO ale neupřesnilo, jaká byla národnost obětí.

Na základě navýšení mandátu pro mise, schváleného Parlamentem České republiky v červnu letošního roku, působí české jednotky kromě Bagrámu a Kábulu také v provinciích Herát a Lógar, kde pomáhají s výcvikem afghánských ozbrojených složek.

Ministerstvo zveřejní více informací v úterý dopoledne na mimořádném tiskovém brífinku, jehož se zúčastní ministr obrany Lubomír Metnar a náčelník generálního štábu Aleš Opata.

Vyjádřete soustrast či podporu rodinám padlých vojáků v zahraničních misích - po kliknutí na banner níže.

Pieta za padlé vojáky na zahraničních misích.

Vedle Bagrámu a Kábulu působí české jednotky také v provinciích Herát a Lógar na základě rozšíření mandátu pro mise, schváleného českým parlamentem letos v červnu, uvedla armáda. V Herátu a Lógaru čeští vojáci pomáhají s výcvikem afghánských ozbrojených složek.

Pondělní útok přišel necelý týden po atentátu na kolonu koaličních vozidel nedaleko základny Bagrám, při kterém bylo minulý týden ve středu zraněno pět českých vojáků, jeden z nich vážně. Těžce zraněný byl v Afghánistánu dvakrát operován, do České republiky by měl být převezen na konci tohoto týdne.

Let's block ads! (Why?)

https://www.lidovky.cz/domov/v-afghanistanu-zemrel-cesky-vojak-dalsi-dva-jsou-zraneni-a-mimo-ohrozeni-zivota.A181022_212426_ln_domov_pev

Bagikan Berita Ini

0 Response to "Při útoku na vozidlo v Afghánistánu zemřel český voják, další dva jsou zraněni"

Post a Comment

Powered by Blogger.