Search

Statisíce lidí v Londýně požadují nové referendum o brexitu

Nad Velkou Británií se kvůli stále neexistující dohodě o podobě brexitu vznáší hrozba tzv. tvrdého brexitu, který by mohl vyústit v chaos, neboť po uplynutí přechodného období by přestaly platit všechny dohody a například na hranice by se vrátily kontroly a znovu by se obnovila cla.

Sobotní demonstraci uspořádalo hnutí People's Vote sdružující vícero proevropských spolků, včetně sdružení zastupujícího 3,7 miliónu Evropanů žijících v Británii.

Britové se v Londýně domáhají referenda o dohodě o brexitu.

Desetitisíce Britů se v Londýně domáhají referenda o dohodě o brexitu.

FOTO: Profimedia.cz

Organizátoři demonstrace tvrdí, že by Britové před dvěma lety hlasovali jinak, kdyby byli pravdivě informováni. „Myslím, že lidé byli uvedeni v omyl v mnoha ohledech,” řekl agentuře AFP podnikatel Peter Hancock. „Chceme zůstat v Evropě. Nevidíme žádné výhody z odchodu,” dodala jeho žena Julie, upoutaná na invalidní vozík.

Demonstrace se podle BBC účastní i množství mladých lidí, kteří v době konání referenda nemohli kvůli nízkému věku hlasovat. Organizátoři uvedli, že na trase pochodu je cca 570 000 lidí. Policie zatím svůj odhad nezveřejnila.

Akci podpořil mimo jiné londýnský starosta Sadiq Khan i mnohé celebrity z řad herců a televizních osobností.

Britové si odhlasovali odchod z EU většinou 52 procent hlasů v referendu v červnu 2016. Premiérka Mayová zopakování plebiscitu odmítá. „Druhé referendum nebude. Lidé hlasovali,” prohlásila ve středu a zdůraznila, že je odhodlaná výsledky hlasování uvést do praxe.

Let's block ads! (Why?)

https://www.novinky.cz/zahranicni/evropa/486739-statisice-lidi-v-londyne-pozaduji-nove-referendum-o-brexitu.html

Bagikan Berita Ini

0 Response to "Statisíce lidí v Londýně požadují nové referendum o brexitu"

Post a Comment

Powered by Blogger.