Search

V Londýně protestovalo až půl milionů lidí, chtějí nové referendum o brexitu

Hnutí People’s Vote sdružuje vícero proevropských spolků, včetně sdružení zastupujícího 3,7 milionů Evropanů žijících v Británii. Tisíce aktivistů z různých končin království přivezlo do hlavního města 150 autobusů. 

Jeden z organizátorů protestu uvedl, že veřejnost by měla mít možnost svou volbu změnit, protože toto rozhodnutí bude mít vliv dlouho do budoucna. 

Britové si odhlasovali odchod z EU většinou 52 procent hlasů v referendu v červnu 2016.

Britská premiérka Theresa Mayová zopakování plebiscitu odmítá. „Druhé referendum nebude. Lidé hlasovali,“ prohlásila ve středu a zdůraznila, že je odhodlaná výsledky hlasování uvést do praxe.

Opoziční Labouristé jsou možnosti uspořádání nového referenda nakloněni v určitých případech, například pokud by premiérka Mayová nebyla schopna prosadit finální dohodu s Bruselem.

Organizátoři dnešní demonstrace tvrdí, že by Britové před dvěma lety hlasovali jinak, kdyby byli pravdivě informováni. „Myslím, že lidé byli uvedeni v omyl v mnoha ohledech,“ řekl agentuře AFP podnikatel Peter Hancock. „Chceme zůstat v Evropě. Nevidíme žádné výhody z odchodu,“ dodala jeho žena Julie, upoutaná na invalidní vozík.

Let's block ads! (Why?)

https://zpravy.idnes.cz/londyn-brexit-demonstrace-referendum-d8v-/zahranicni.aspx?c=A181020_153249_zahranicni_zaz

Bagikan Berita Ini

0 Response to "V Londýně protestovalo až půl milionů lidí, chtějí nové referendum o brexitu"

Post a Comment

Powered by Blogger.