Search

Turci chtěli prohledat studnu na konzulátu kvůli vraždě novináře, Saúdové to odmítli

Není jasné, proč chtějí turečtí policisté studnu prohledat. Podle britské stanice Sky News se ale v zahradě konzulátu našlo tělo zavražděného novináře.

Rijád/Istanbul - Představitelé Saúdské Arábie odmítli nechat turecké policisty prohlédnout studnu v objektu konzulátu v Istanbulu, kde byl zřejmě zabit novinář Džamál Chášukdží. Informovala o tom ve středu turecká agentura Anadolu. Chášukdží byl naposledy spatřen, když 2. října na konzulát vešel. Rijád už přiznal, že byl zabit.

Turecko dlouho tvrdilo, že byl Chášukží zavražděn. Prezident Recep Tayyip Erdogan v úterý řekl, že šlo o připravenou vraždu, která byla provedena brutálním způsobem.

O tom, kde je tělo, se zatím spekuluje. Dosud nikdo nepotvrdil zprávu stanice Sky News, podle níž se části těla našly na zahradě konzulátu. Turecká redakce CNN zase oznámila, že se novinářovy věci našly v autě, které patří konzulátu.

Turecká policie v minulých dnech dostala povolení prohlédnout konzulát a rezidenci konzula. S čím souvisí žádost o prohledání studny, zatím není jasné.

Chášukdží byl kritikem poměrů v Saúdské Arábii a od loňska žil v USA. Rijád jeho smrt přiznal až po více než dvou týdnech.

Osud novináře vyvolává po celém světě značnou nevoli. Spojené státy oznámily, že odeberou víza 21 saúdskoarabským představitelům, nově Londýn oznámil, že odebere víza lidem podezřelým z vraždy. Britská premiérka Theresa Mayová má ve středu telefonicky hovořit s králem Salmánem.

"Je naléhavě nutné zjistit, co přesně se v souvislosti s touto věcí stalo… Budu dnes hovořit s králem Salmánem. Ministr vnitra učiní opatření, která zabrání podezřelým ve vstupu do Británie. Pokud tito lidé nyní mají víza, budou ještě dnes zneplatněna," řekla Mayová.

Francie zatím o případné změně vztahů s Rijádem nerozhodla. Zdroj z úřadu francouzského prezidenta Emmanuela Macrona řekl, že Francie o vztazích k Saúdské Arábii rozhodne podle výsledku vyšetřování. "Bude-li v budoucnu nutné rozhodnout, udělá se to na základě faktů a zjištěné odpovědnosti… Nehodláme činit unáhlená rozhodnutí o budoucnosti našich strategických vztahů," sdělil tento zdroj.

Kamerové záběry zachycují novináře Chásukdžího s manželkou při odchodu do konzulátu pár hodin před smrtí | Video: Reuters |  01:51

Let's block ads! (Why?)

https://zpravy.aktualne.cz/zahranici/turci-chteli-prohledat-studnu-na-konzulatu-kvuli-vrazde-novi/r~00e8cd26d78911e890ecac1f6b220ee8/

Bagikan Berita Ini

0 Response to "Turci chtěli prohledat studnu na konzulátu kvůli vraždě novináře, Saúdové to odmítli"

Post a Comment

Powered by Blogger.