Search

Vojenský speciál přiletěl z Afghánistánu s pozůstatky padlého českého vojáka

Vojenský speciál s pozůstatky Tomáše Procházky přiletěl na pražské kbelské letiště krátce před 23:45. Na letišti se uskuteční pietní ceremoniál, který má trvat přibližně půl hodiny. Podle informací bude podobný jako srpnový, kdy se do Česka vrátila těla tří padlých vojáků z Afghánistánu.

Rakev s ostatky z letadla vynese na letištní plochu čestná jednotka a za zvuku smutečního pochodu ji položí na černý katafalk. Rakev budou doprovázet služební psi zesnulého. U rakve poté promluví vojenský kaplan Petr Šabaka, zazní státní hymna a ostatky budou přeneseny do pohřebního vozidla. To zamíří do Ústřední vojenské nemocnice ve Střešovicích.

Letoun zpět do Česka přepravil také část příslušníků 10. strážní roty, kteří v uplynulých měsících hlídali spojeneckou základnu Bagrám. V Afghánistánu je vystřídali kolegové z 11. strážní roty.

Procházka byl také ve středu posmrtně povýšen do hodnosti štábního praporčíka. Na pražském Vítkově to po udělování resortních vyznamenání a jmenování nových plukovníků novinářům řekl ministr obrany Lubomír Metnar (ANO). 

24.října 2018 v 14:08, příspěvek archivován: 24.října 2018 v 16:55

Ministr obrany @metnarl dnes Tomáše Procházku, který se stal obětí pondělního útoku v Shindandu, in memoriam povýšil do hodnosti štábního praporčíka a udělil mu Kříž obrany státu. https://t.co/6klCZ21MX7

Metnar novinářům řekl, že Procházku ve středu povýšil do hodnosti štábního praporčíka, tedy nejvyšší praporčické hodnosti. 

Na Twitteru také uvedl, že mu udělil Kříž obrany státu. Ministr obrany toto vyznamenání uděluje mimořádně například za hrdinství v boji nebo těm, kteří se s nasazením svého života zasloužili o obranu ČR.

Tři útoky za tři měsíce

Procházka zemřel na základně Šindánd v afghánské provincii Herát, když afghánský voják zahájil střelbu na projíždějící české vozidlo. Zraněni zároveň byli dva příslušníci českých speciálních sil. Procházka u jednotky, která má na starosti výcvik afghánských kolegů, sloužil jako kynolog.

Pondělní útok byl třetím od začátku srpna, kdy po útoku sebevražedného atentátníka zemřela trojice českých vojáků. Minulý týden pak bylo zraněno pět Čechů, z toho jeden vážně, když u jejich obrněného automobilu explodoval civilní vůz naplněný výbušninou. 

Zástupce velitele Společného operačního centra Štefan Muránský ve středu uvedl, že zdravotní stav vážně zraněných z minulého i tohoto týdne se lepší. Zpět do ČR by mohli být přepraveni do konce týdne. Rozhodne o tom tým vojenských lékařů, který odletěl do Afghánistánu. Metnar novinářům řekl, že zatím nemá informace, zda by mohl zraněné přepravit vojenský speciál už během středy.

Let's block ads! (Why?)

https://zpravy.idnes.cz/padly-vojak-tomas-prochazka-afghanistan-kbely-letiste-pieta-praha-prevoz-1lu-/domaci.aspx?c=A181024_153054_domaci_evam

Bagikan Berita Ini

0 Response to "Vojenský speciál přiletěl z Afghánistánu s pozůstatky padlého českého vojáka"

Post a Comment

Powered by Blogger.