Search

Bývalé katalánské vedení čelí obžalobě ze vzpoury, španělská prokuratura žádá až 25 let vězení

2017:

1. října - V referendu se vyslovilo přes 90 procent hlasujících pro odtržení Katalánska od Španělska; volební účast činila 43 procent. Madrid označil referendum za ilegální a snažil se mu zabránit soudně i silou. 

27. října - Katalánský parlament schválil rezoluci o nezávislosti; opozice hlasování bojkotovala.

28. října - Španělská vláda převzala vedení Katalánska. Sesadila vládu, rozpustila parlament a vyhlásila na 21. prosince volby. Katalánský premiér Carles Puigdemont sesazení neuznal.

30. října - Španělská prokuratura obvinila sesazenou katalánskou vládu a vedení parlamentu ze vzpoury.

- Expremiér Puigdemont odjel s několika katalánskými exministry do Belgie; někteří se posléze vrátili.

31. října - Španělský ústavní soud pozastavil platnost rezoluce o nezávislosti Katalánska z 27. října; jako odporující ústavě ji pak 8. listopadu anuloval.

2. listopadu - Španělský soud uvalil vazbu na devět sesazených členů vlády, kteří dorazili k soudu v Madridu. Jeden exministr byl den nato propuštěn na kauci.

5. listopadu - Carles Puigdemont se spolu se čtyřmi exministry vydal belgické policii. O den později byli propuštěni.

4. prosince - Šest z osmi katalánských exministrů bylo propuštěno z vazby.

5. prosince - Španělský nejvyšší soud zrušil evropské zatykače na Puigdemonta a čtyři exministry pobývající v Belgii, a to kvůli jejich vůli vrátit se do Španělska.

21. prosince - Separatistické strany ve volbách opět získaly absolutní většinu v katalánském parlamentu.

2018:

9. ledna - Dvě hlavní separatistické strany v Katalánsku se dohodly na opětovné kandidatuře Puigdemonta na premiéra.

15. ledna - Španělský premiér Mariano Rajoy oznámil, že jestli se nepřítomný Puigdemont opět stane předsedou vlády, Madrid si ponechá kontrolu nad správou Katalánska. Katalánskému parlamentu se poté několikrát nepodařilo zvolit nového premiéra. Kandidáti totiž byli ve vazbě.

23. března - Vyšetřující soudce Pablo Llarena obžaloval ze vzpoury 13 katalánských politiků včetně Puigdemonta.

25. března - Puigdemont byl zadržen v Německu.

5. dubna - Německý soud odmítl vydat Španělsku Puigdemonta kvůli vzpouře, připustil jeho vydání kvůli údajné zpronevěře.

6. dubna - Carles Puigdemont byl propuštěn na kauci.

14. května - Katalánský parlament zvolil novým katalánským premiérem separatistického poslance Quima Torru. Region se tak vyhnul předčasným volbám. Přísahu složil 17. května.

19. května - Torra jmenoval svou vládu, kterou Madrid odmítl kvůli tomu, že mezi 13 ministry jsou čtyři trestně stíhaní členové bývalé katalánské vlády, kteří byli obviněni ze vzpoury.

29. května - Torra ustoupil Madridu a vyřadil uvězněné a stíhané politiky z vlády, kterou jmenoval 19. května.

2. června - V Barceloně složila přísahu nová katalánská vláda, čímž oficiálně skončila po sedmi měsících přímá správa španělské centrální vlády nad touto autonomní oblastí. Ve stejný den v Madridu složil přísahu nový španělský premiér Pedro Sánchez. 

19. července - Soudce španělského nejvyššího soudu Pablo Llarena zrušil eurozatykače na uprchlé katalánské politiky.

28. července - Puigdemont se vrátil z Německa do Belgie.

9. října - Separatisté přišli o absolutní většinu v katalánském parlamentu, a to kvůli dřívějšímu rozhodnutí soudce španělského nejvyššího soudu a po hlasování vedení katalánského parlamentu, které  zamítlo poslancům z hnutí Společně za Katalánsko (JxCat), kteří jsou ve vazbě nebo na útěku v zahraničí kvůli obvinění ze vzpoury, delegovat své hlasy.

2. listopadu - Španělská prokuratura obžalovala bývalé katalánské vedení ze vzpoury. Nejvyšší trest 25 let žádá pro bývalého katalánského vicepremiéra Junquerase.

Zdroj: ČTK 

Let's block ads! (Why?)

https://ct24.ceskatelevize.cz/svet/2640326-byvale-katalanske-vedeni-celi-obzalobe-ze-vzpoury-spanelska-prokuratura-zada-az-25-let

Bagikan Berita Ini

0 Response to "Bývalé katalánské vedení čelí obžalobě ze vzpoury, španělská prokuratura žádá až 25 let vězení"

Post a Comment

Powered by Blogger.