Search

Násilí, pokus o lynč novinářů. Ve Francii protestovalo 106 tisíc lidí

Hnutí "žlutých vest" opět protestovalo napříč celou Francií proti vládě Emmanuela Macrona a plánovanému zvýšení daní z pohonných hmot. Celkově frnacouzské ministerstvo vnitra registrovalo po celé Francii přes 106 tisíc účastníků na demonstracích tzv. "žlutých vest."

Podle agentury APTN se situace vyhrotila již dopoledne, kdy musela policie proti protestujícím nasadit granáty se slzným plynem. Agentura Enex potvrdilo použití vodních děl.

Podívejte se, jak to v Paříži vypadalo dopoledne:

 

Jen v Paříži bylo kvůli plánovaným protestům nasazeno kolem tří tisíc členů bezpečnostních složek, větší množství policistů hlídalo zejména turisticky oblíbené lokality.

Prezident Macron večer v prohlášení na twitteru poděkoval policii za odvahu a profesionalitu a odsoudil projevy násilí. "Hanba těm, kdo je (policisty) napadali. Hanba těm, kteří napadali další občany a novináře. Hanba těm, kdo se snažili zastrašovat volené zástupce. V Republice není místo pro takovéto násilí," napsal.

Francouzská média následně informovala o incidentu na demonstraci v Toulouse, kde dva reportéři údajně čelili "pokusu o lynč". Pracovník televize BFMTV Jean-Wilfried Forquès uvedl, že lidé ve žlutých reflexních vestách na ně křičeli, že jsou "agenti vlády" a "bastardi", načež se z vypjaté situace snažili za doprovodu bezpečnostních pracovníků utéct.

Forquèse se dvěma strážci ale desítky demonstrantů zahnaly do obchůdku, kde za ním vedoucí musela zatáhnout mříž. "Utíkali za mnou, chtěli se vrhnout na novináře," řekl 53letý reportér. Z úkrytu se dostal až poté, co policie rozehnala lidi shromážděné před obchůdkem. Vedení BFMTV incident v centru Toulouse odsoudilo a chování demonstrantů označilo za nepřípustné.

Ministr vnitra Christophe Castaner uvedl, že v celé Francii bylo v sobotu zadrženo 130 účastníků protestů, z toho 42 v Paříži. "Právo demonstrovat patří mezi základní práva. Právo narušovat, překážet a ničit bude systematicky trestáno," řekl Castaner na tiskové konferenci.

Největší manifestace se konala v Paříži, podle vlády se jí stejně jako dopoledne účastnilo zhruba 8000 lidí. Deník Le Monde nicméně uvedl, že čísla ministerstva vnitra nelze brát jako zcela exaktní, protože "u hnutí tohoto druhu je těžké stanovovat účast".

Aktuální čísla však svědčí o menší mobilizaci, než jakou Francie zažila 17. listopadu. Tehdy se ve stejnou denní dobu hovořilo o 244.000 protestujících. Agentura AFP také podotýká, že minulou sobotu odpoledne registrovalo ministerstvo vnitra 106 zraněných.

Let's block ads! (Why?)

http://tn.nova.cz/clanek/protesty-ve-francii-policie-nasadila-vodni-dela-i-slzny-plyn.html

Bagikan Berita Ini

0 Response to "Násilí, pokus o lynč novinářů. Ve Francii protestovalo 106 tisíc lidí"

Post a Comment

Powered by Blogger.