Search

Norská vojenská fregata se srazila s tankerem. Záď lodi jde ke dnu

Fregata norského námořnictva KNM Helge Ingstad se při návratu z mezinárodního vojenského cvičení Trident Juncture srazila s maltským ropným tankerem. Při nehodě bylo zraněno osm lidí a posádka vojenského plavidla musela být v obavě z potopení lodi evakuována.

dnes 11:31

SDÍLEJ:

Okolnosti námořní nehody dosud nejsou jasné. Americký deník The Washington Post (WP) s odkazem na představitele norských ozbrojených sil uvádí, že tanker Sola TS, plující pod maltskou vlajkou, narazil do vojenské lodi, která v tu chvíli kotvila v přístavu Sture severně od Bergenu na západním pobřeží Norska.

Kolize vytvořila v trupu fregaty trhlinu. „Nabírá více vody, než jsou schopni odčerpat. Situace není pod kontrolou a záď lodi se potápí,“ řekl norské zpravodajské agentuře NTB mluvčí střediska záchranářů Eirik Walle.

„Bylo nám řečeno, že z fregaty vytéká nějaká tekutina. Mělo by to být palivo pro vrtulníky, ale rozsah úniku je zatím neznámý,“ uvedl Johan Marius Ly z norské pobřežní stráže, podle kterého se 134 metrů dlouhé plavidlo začalo naklánět na stranu. 

Malta pomůže s vyšetřováním

Osm členů posádky KNM Helge Ingstad bylo při nehodě zraněno a společně se svými 119 kolegy byli v obavách z potopení lodi evakuováni. Tanker vážící 62 tisíc tun ze srážky vyvázl bez vážnějších poškození a všech 23 námořníků mohlo zůstat na palubě.

Norská rada pro vyšetřování nehod uvedla, že svou roli při nehodě sehrála i vlečná loď Tenax. Bližší informace však v tuto chvíli nejsou k dispozici. Okolnosti incidentu by podle WP měla objasnit tisková konference norského námořnictva, plánovaná na dnešní odpoledne.

„Ozbrojené síly v současné době zkoumají všechny možnosti, jak KNM Helge Ingstad pomoci,“ řekl agentuře AGP podplukovník Ivar Moen. Na zkoumání nehody se kromě norské rady bude podílet i maltský úřad pro vyšetřování námořní bezpečnosti.

Autor: Lukáš Rott

Let's block ads! (Why?)

https://www.denik.cz/ze_sveta/do-norske-vojenske-fregaty-narazil-tanker-osm-lidi-utrpelo-zraneni-20181108.html

Bagikan Berita Ini

0 Response to "Norská vojenská fregata se srazila s tankerem. Záď lodi jde ke dnu"

Post a Comment

Powered by Blogger.