Search

Spor v Kerčském průlivu možná plánovali i západní spojenci, uvedla Zacharovová - ceskatelevize.cz/ct24

„Byla to záměrná provokace,“ zopakovala Zacharovová oficiální stanovisko Kremlu. „Možná se jejího plánování účastnili někteří naši západní partneři. Nebyla to náhoda a informační kampaň, které jsme svědky, to potvrzuje,“ zdůraznila.

Ruská oficiální místa tvrdí, že incident v průlivu, který odděluje Černé moře od Azovského, vyvolal ukrajinský prezident Petro Porošenko, aby si zvýšil šance na vítězství v březnových prezidentských volbách.

„Je to nepochybně provokace, zorganizovaná nynějším režimem – a domnívám se, že i stávajícím prezidentem – před prezidentskými volbami na Ukrajině v březnu příštího roku,“ prohlásil prezident Vladimir Putin.

Porošenko navštívil vojáky a vyzval NATO k rozmístění lodí

Kyjev, který chování ruských lodí označil za akt agrese, na incident reagoval vyhlášením válečného stavu v oblastech sousedících s Ruskem. Ukrajinský ministr infrastruktury Volodymyr Omeljan ve čtvrtek obvinil Rusko, že zavedlo blokádu ukrajinských přístavů v Azovském moři.

„Zablokováno je 35 lodí. Plout se smí pouze do ruských přístavů v Azovském moři. Rusko tedy zablokovalo ukrajinské přístavy v Azovském moři,“ napsal na Facebooku. Na povolení vplout do Azovského moře podle ministra čeká 18 lodí, z nichž čtyři mají namířeno do Berdjanska a 14 do Mariupolu. Z Azovského do Černého moře nemohou proplout tři lodě z Berdjanska a šest z Mariupolu. Dalších osm lodí kotví v přístavech. Blokáda ukrajinských přístavů má podle Omeljana vytěsnit Ukrajinu z vod, které jí podle mezinárodního práva náleží.

Porošenko, oblečený do maskovací uniformy, ve středu navštívil jednotky ukrajinské armády v Černihivské oblasti, kde válečný stav platí. „Musíme zajistit efektivní výcvik, to je velmi potřebné – protivník pak bude poražen a za invazi na ukrajinské území zaplatí vysokou cenu,“ řekl.

Zároveň v rozhovoru pro německý list Bild uvedl, že doufá, že státy NATO jsou připravené rozmístit v Azovském moři své lodě, aby pomohly zajistit bezpečnost Ukrajiny. „Nemůžeme tolerovat toto agresivní jednání Ruska. Nejprve to byl Krym, pak východí Ukrajina, teď chtějí Azovské moře. Také Německo se musí zeptat samo sebe: Co udělá Putin příště, pokud ho nezastavíme?“ uvedl Porošenko.

Rusko potvrdilo, že krátce po nedělním incidentu se Porošenko neúspěšně zkoušel telefonicky spojit přímo s Putinem. Hovor se podle Moskvy neuskutečnil, údajně „v souvislosti s řadou faktorů“.

Za Ukrajinu se postavily Spojené státy

Kroky Moskvy ostře odsoudil americký ministr obrany. „Bylo to samozřejmě úplně evidentní porušení mezinárodního práva, opovrženíhodné použití síly proti ukrajinským námořníkům. Pokud tam byla nějaká mezirodní smlouva, tak to, čeho jsme byli svědky, ukazuje, že se nelze spolehnout, jak Rusko umí držet slovo,“ řekl šéf Pentagonu James Mattis.

Americký prezident Donald Trump ve středu pohorzil Putinovi, že zruší jejich společnou plánovanou schůzku na okraj summitu zemí G20 v Argentině. Rusko reagovalo, že se schůzkou nadále počítá. Naplánovaná je na sobotu 15:30 našeho času, uvádí dokument Kremlu, k němuž se dostala agentura Reuters.

Let's block ads! (Why?)

https://ct24.ceskatelevize.cz/svet/2665388-spor-v-kercskem-prulivu-mozna-planovali-i-zapadni-spojenci-uvedla-zacharovova

Bagikan Berita Ini

0 Response to "Spor v Kerčském průlivu možná plánovali i západní spojenci, uvedla Zacharovová - ceskatelevize.cz/ct24"

Post a Comment

Powered by Blogger.