Search

Zvrat v kauze Magnitského. Byl otráven látkou ze Západu, tvrdí Rusko

Podle ruských médií se prokurátoři domnívají, že Magnitskij byl z popudu Browdera otráven. Magnitskij ve službách Browderovy Hermitage Capital údajně shromáždil důkazy o značných zpronevěrách vysoce postavených ruských činitelů. 

Sám auditor byl ale obviněn z daňových úniků a uvězněn. Ve vazbě přišel za nejasných okolností o život, údajně ho ubili dozorci. Za jeho smrt nebyl nikdo potrestán, naopak posmrtně byl odsouzen z daňových úniků, stejně jako v nepřítomnosti Browder.

Na Západě vyvolala Magnitského kauza skandál s dalekosáhlými následky. Americký Kongres v roce 2012 schválil takzvaný Magnitského zákon, aby potrestal ruské představitele, úředníky, soudce a policisty zapletené do případů porušování lidských práv. 

Od letošního roku se zákon vztahuje na zkorumpované činitele po celém světě. Rusko zareagovalo vlastním seznamem nežádoucích Američanů, jakož i zákazem adopcí ruských sirotků v USA.

Jed pochází z USA, Francie nebo Itálie, tvrdí Rusko

Podle původního závěru ruských soudních lékařů zemřel Magnitskij na selhání srdce bez cizího zavinění. V pondělí ale generální prokurátora oznámila, že „dodatečná analýza“ prokázala přítomnost „diverzních chemických látek“ v organismu Magnitského. Jde prý o složité sloučeniny, které mohou být vyrobeny jen ve specializovaných laboratořích takových zemí, jako jsou USA, Francie nebo Itálie.

Za otravou podle ruských vyšetřovatelů možná stojí Browder, na kterého už v minulosti Rusko opakovaně a bezvýsledně vydalo mezinárodní zatykač. Ten teď bude podle mluvčího prokuratury Nikolaje Atmoňjeva obnoven. Znovu byly navíc otevřeny případy smrti tří Browderových partnerů, kteří byli podle Atmoňjeva zavražděni. I v jejich tělech prý expertiza odhalila jedy.

Ruská FSB zařídila útočníkům na Skripala britská víza, říká Bellingcat

Browder měl podle prokuratury k vraždě Magnitského motiv, chtěl „zahladit stopy svých zločinů“, tedy daňových podvodů a praní špinavých peněz.

Browder se trvale a energicky jako lobbista angažuje v kampaních proti porušování lidských práv v Rusku. Sepsal dokonce knihu s podtitulem Jak jsem se stal Putinovým nepřítelem č. 1. Moskva jeho aktivity tvrdě kritizuje a obviňuje ho, že právě on stál za schválením Magnitského zákona v USA. Letos v létě Browder vypovídal před senátním výborem vyšetřujícím údajné ruské vměšování do amerických prezidentských voleb.

Právní normu obdobnou Magnitského zákonu mezitím přijalo i dalších nejméně pět států. Členské státy Evropské unie k podobnému kroku několikrát vyzval také Evropský parlament, na unijní půdě se o tom ale zatím jen diskutuje.

Let's block ads! (Why?)

https://zpravy.idnes.cz/rusko-otrava-prokuratura-vyeterovani-hermitage-capital-sergej-magnitsky-william-browder-g84-/zahranicni.aspx?c=A181119_112118_zahranicni_dtt

Bagikan Berita Ini

0 Response to "Zvrat v kauze Magnitského. Byl otráven látkou ze Západu, tvrdí Rusko"

Post a Comment

Powered by Blogger.