Search

Arabové apelují na Zemana: Zapomeňte na ambasádu v Jeruzalémě - Novinky.cz

Předseda arabského parlamentu Mišál bin Fahim Salámí ve svém pondělním prohlášení apeloval na Česko, aby se řídilo rezolucemi OSN a "neohrožovalo historický a právní status okupovaného města Jeruzaléma".

Salámí podle tiskové agentury WAFA zaslal totožné dopisy předsedovi dolní i horní komory českého parlamentu a ministru zahraničí ČR, v nichž zdůraznil odmítavý postoj arabského parlamentu k výrokům prezidenta Miloše Zemana ohledně jeho plánů přemístit českou ambasádu v Izraeli do Jeruzaléma.

Porušení mezinárodního práva

Podle Salámího by šlo o zjevné porušení mezinárodní práva a radikální změnu v postoji České republiky, "která stála v popředí zemí, jež v roce 1988 uznaly Stát Palestina".

Salámí vyzval Parlament České republiky, aby se obrátil na prezidenta Zemana a požádal ho o přehodnocení a změnu rozhodnutí, na jehož základě by mělo být české velvyslanectví v Izraeli přesunuto do Jeruzaléma.

Americký prezident Donald Trump loni v prosinci oznámil, že Spojené státy uznávají Jeruzalém jako izraelskou metropoli, a letos v květnu USA jako první země oficiálně přemístily své velvyslanectví z Tel Avivu do Jeruzaléma.

Zeman na své nedávné návštěvě Izraele prohlásil, že o přesunu české ambasády do Jeruzaléma bude přesvědčovat českou vládu. Český prezident se za přesun ambasády do Jeruzaléma zasahuje dlouhodobě. Židovský stát označuje za jednoho z nejbližších spojenců republiky a naopak se ostře vymezuje proti islámskému teroru.

Let's block ads! (Why?)

https://www.novinky.cz/zahranicni/blizky-a-stredni-vychod/492863-arabove-apeluji-na-zemana-zapomente-na-ambasadu-v-jeruzaleme.html

Bagikan Berita Ini

0 Response to "Arabové apelují na Zemana: Zapomeňte na ambasádu v Jeruzalémě - Novinky.cz"

Post a Comment

Powered by Blogger.