Search

Násilný dav. Američané použili proti migrantům u zdi na hranici s Mexikem slzný plyn - Novinky.cz

Celní a pohraniční agentura Spojených států uvedla, že bylo použití slzného plynu nezbytné vzhledem k tomu, že migranti po pohraničních házeli kamení a při tom se snažili přes plot přehazovat děti včetně batolat.

Migranti patřili ke karavaně, která loni v říjnu vyšla z Hondurasu, překonala 4 300 kilometrů dlouhou vzdálenost a v listopadu dorazila do Tijuany, jež leží proti americkému pohraničnímu San Diegu. V karavaně bylo 6 tisíc lidí a většinu z nich tvořily honduraské rodiny. V Tijuaně byli tito lidé ubytováni ve sportovním centru několik metrů od hranice.

Američané tvrdí, že migranty nešlo zastavit jinak, než slzným plynem.

Američané tvrdí, že migranty nešlo zastavit jinak než slzným plynem.

FOTO: Daniel Ochoa de Olza, ČTK/AP

Hranice obsadila armáda

V listopadu americká stráž odrazila asi 500 uprchlíků, kteří se pokusili zeď zdolat. Také tehdy použila slzný plyn. Mnohé uprchlíky to odradilo od dalších pokusů a někteří z nich se vrátili do své země nebo se usadili v Mexiku.

Americký prezident Donald Trump uprchlíky označil za „zlé lidi“, kteří se chtějí dopustit invaze a zaplavit US. Poslal proto na hranici sedm tisíc vojáků. [celá zpráva]

Hranici se pokusilo násilím překonat asi 150 lidí.

Hranici se pokusilo násilím překonat asi 150 lidí.

FOTO: Daniel Ochoa de Olza, ČTK/AP

V prosinci na hranici zemřely dvě děti z Guatemaly, jež byly ve skupině lidí, které zatkli američtí pohraničníci. V USA to vyvolalo debatu o podmínkách, v nichž uprchlíci, zejména ti nezletilí, žijí.

Migranti na hranicích USA a Mexika.

Migranti na hranicích USA a Mexika.

FOTO: Daniel Ochoa de Olza, ČTK/AP

Trump od své předvolební kampaně slibuje, že na hranici dlouhé 3200 kilometrů nechá postavit zeď. Kvůli neshodám o financování tohoto projektu je už deset dní pozastaven provoz části amerických vládních úřadů.

Let's block ads! (Why?)

https://www.novinky.cz/zahranicni/amerika/493343-nasilny-dav-americane-pouzili-proti-migrantum-u-zdi-na-hranici-s-mexikem-slzny-plyn.html

Bagikan Berita Ini

0 Response to "Násilný dav. Američané použili proti migrantům u zdi na hranici s Mexikem slzný plyn - Novinky.cz"

Post a Comment

Powered by Blogger.