Search

„Děsivý výsledek studie.“ Islám nepatří na Západ, myslí si drtivá většina Rakušanů - Novinky.cz

Dotazováno bylo 1200 respondentů, průzkum ukazuje značnou nedůvěřivost k islámu v rakouské společnosti.

Téměř 60 procent obyvatel Rakouska se obává, že někteří muslimové jsou teroristé, a 48 procent by požadovalo zavedení zákazu výstavby mešit. Pro větší sledování center islámu je 80 procent dotázaných.

Většina Rakušanů si rovněž přeje, aby muslimové byli omezováni ve svých náboženských praktikách, a tvrdí, že se kvůli přítomnosti muslimů někdy cítí ve vlastní zemi jako cizinci.

„Výsledek studie je děsivý,“ tvrdí autor studie Wolfgang Aschauer a dodává: „Takový sklon k etnocentrismu by mohl časem vést až k přijetí diskriminačních postojů. Hrozí, že se náboženské svobody, přiznané muslimům, budou zužovat.“

Konflikt mezi kulturami

U věřících je kritický postoj méně výrazný. Aschauer tvrdí, že v Rakousku nejde o konflikt mezi náboženstvími, ale mezi kulturami. Napomoci otupit polarizaci by mohly podle sociologa dialog a vzdělání.

Nejvíce nepřátelské postoje vůči muslimům zastávají podle studie voliči extrémní pravice, lidé bez vysokoškolského vzdělání či senioři starší 75 let. Nejpřívětivější jsou naopak voliči Zelených, lidé mladší 30 let a vysokoškoláci.

Podle odhadů rakouského ministerstva vnitra žije v Rakousku, které má zhruba 8,7 milionu obyvatel, přibližně 700 tisíc muslimů. Převážná většina má turecké kořeny. V zemi je více než 400 muslimských modliteben a mešit a islám je zde oficiálně uznáván jako náboženství od roku 1912.

Let's block ads! (Why?)

https://www.novinky.cz/zahranicni/evropa/clanek/desivy-vysledek-studie-islam-nepatri-na-zapad-mysli-si-drtiva-vetsina-rakusanu-40297924

Bagikan Berita Ini

0 Response to "„Děsivý výsledek studie.“ Islám nepatří na Západ, myslí si drtivá většina Rakušanů - Novinky.cz"

Post a Comment

Powered by Blogger.