Search

Johnsonovo přerušení schůze parlamentu je nezákonné, rozhodl soud - ceskatelevize.cz/ct24

„Rozhodnutí žádat Její Veličenstvo o přerušení schůze parlamentu bylo nezákonné, protože v důsledku zabránilo parlamentu vykonávat jeho ústavní funkce, aniž by k tomu byl oprávněný důvod,“ řekla soudkyně Brenda Haleová. Přestávka byla podle rozsudku nezákonná, neboť jejím cílem bylo zabránit poslancům v práci.

„Schůze parlamentu nebyla přerušena. To je jednomyslné rozhodnutí všech jedenácti soudců. Je na parlamentu a především předsedech obou komor, aby rozhodli, co dělat dál,“ dodala Haleová.

„Jakožto ztělesnění naší parlamentní demokracie se Dolní sněmovna musí sejít bez odkladu. Povedu v tomto smyslu naléhavé konzultace s předsedy stran,“ oznámil předseda Dolní sněmovny John Bercow. Předseda Skotské národní strany Ian Blackford už vyzval k okamžitému zahájení schůze. Šéf horní komory očekává, že lordi se sejdou při nejbližší příležitosti.

„V podstatě to znamená, že britská vláda bude ohledně vyjednávání o dalším osudu brexitu neakceschopná. Parlament nebyl za tři roky schopen dojít k žádnému konsenzu,“ upozornil spolupracovník České televize v Londýně Ivan Kytka.

Podle britských médií je verdikt další velkou porážkou premiéra Borise Johnsona před plánovaným odchodem Británie z Evropské unie. Podle šéfa opozičních labouristů Jeremyho Corbyna by měl premiér zvážit rezignaci. K té ho podle Sky News vyzvala i Skotská národní strana.

Dvojí rozhodování nižších instancí

Toryovský premiér Johnson na konci srpna požádal královnu Alžbětu II., aby v druhém zářijovém týdnu ukončila zasedání parlamentu a nové zahájila až 14. října. Královna, která jedná na přání předsedy vlády, souhlasila.

Přerušení práce parlamentu je za běžných okolností rutinní událostí, v době, kdy se blíží termín odchodu Velké Británie z Evropské unie, si ale premiérův krok vysloužil kritiku. Podle mnohých chtěl totiž Johnson zabránit poslancům, aby do podoby brexitu zasahovali. Přerušil ji také na neobvykle dlouho.

Soudy nižších instancí rozhodly v otázce, zda byl Johnsonův krok v souladu se zákonem, rozdílně. Skotský soud uvedl, že záležitost je politická a krok byl zákonný. Odvolací soud ale vydal opačný verdikt. Na stranu vlády se postavil londýnský soud, na který se obrátila aktivistka Gina Millerová a expremiér John Major.

Spojené království se chystá odejít z Evropské unie 31. října. O odchodu ze společenství rozhodli voliči v referendu z roku 2016. Premiér chce zemi vyvést z bloku, ať už se mu podaří dojednat dohodu s Bruselem, či nikoliv. Parlament před časem ale schválil zákon, který brexit bez dohody prakticky znemožňuje.

Let's block ads! (Why?)

https://ct24.ceskatelevize.cz/svet/2932640-johnsonovo-preruseni-schuze-parlamentu-je-nezakonne-rozhodl-soud

Bagikan Berita Ini

0 Response to "Johnsonovo přerušení schůze parlamentu je nezákonné, rozhodl soud - ceskatelevize.cz/ct24"

Post a Comment

Powered by Blogger.