Search

Německo vytočilo Čínu, ministr zahraničí se sešel s hongkongským aktivistou - Novinky.cz

„Je to neuctivé k čínské suverenitě a je to vměšování do vnitřních záležitostí Číny,“ uvedla mluvčí čínské diplomacie Chua Čchun-jing na pondělní tiskové konferenci.

Čína je podle ní „extrémně znepokojena” tím, že Německo dovolilo hongkongskému aktivistovi Wongovi návštěvu země a setkání s ministrem zahraničí. „Peking s tím rezolutně nesouhlasí a předložil německé straně oficiální protest,” hřímala mluvčí. Podle ní Čína „jasně nesouhlasí“ se schůzkou.

„Chci zdůraznit, že dění v Hongkongu je vnitřní záležitostí Číny. Žádná zahraniční vláda, organizace či jednotlivec nemají právo se do ní vměšovat,” dodala Chua s tím, že jakékoli snahy rozštěpit Čínu jsou předem odsouzeny k neúspěchu.

Německý ministr zahraničí Heiko Maas.

Foto: Hannibal Hanschke, Reuters

Wong, který patří k hlavním osobnostem prodemokratického hnutí v Hongkongu, se v pondělí vydal na cestu do Německa a Spojených států s cílem přitáhnout pozornost světa k boji obyvatel Hongkongu za demokratické reformy a svobodné volby.

Peking kádruje i německé novináře

Ještě v pondělí se sešel v německé metropoli s Maasem na akci pořádané německým deníkem Bild. Na Twitteru pak Wong zveřejnil fotografii ze společného setkání a zdůraznil, že hovořili o „situaci okolo protestů a naší věci svobodných voleb a demokracie v Hongkongu“.

Peking odsoudil i postup Bildu: „To je mimořádně špatné pro německá média a politiky, pokoušet se využívat separatistické protičínské vlny.“

Mluvčí čínské diplomacie rovněž připomněla, že německá kancléřka Angela Merkelová při návštěvě Číny minulý týden k situaci v Hongkongu jasně řekla, že je proti násilí a podporuje model ”jedné země, dvou systémů”. Peking proto vyzývá Německo, aby dodrželo své sliby a nevysílalo mylné signály separatistickým hongkongským silám, konstatovala mluvčí Chua.

Protesty v Hongkongu

V bývalé britské kolonii Hongkongu, která se v roce 1997 vrátila pod čínskou správu, už několik měsíců probíhají rozsáhlé demonstrace. Lidé začali původně protestovat proti návrhu zákona o vydávání osob podezřelých ze spáchání trestného činu do pevninské Číny, který se nakonec propekingská správkyně Hongkongu Carrie Lamová minulý týden rozhodla stáhnout. [celá zpráva]

Protesty ale pokračují a jejich účastníci požadují vyšetření násilí ze strany policie při zásazích proti demonstrantům a obecnější demokratické reformy, včetně svobodné volby správce Hongkongu jen obyvateli bez vměšování Pekingu, který ho nyní dosazuje.

Let's block ads! (Why?)

https://www.novinky.cz/zahranicni/svet/clanek/nemecko-vytocilo-cinu-ministr-zahranici-se-sesel-s-hongkongskym-aktivistou-40296012

Bagikan Berita Ini

0 Response to "Německo vytočilo Čínu, ministr zahraničí se sešel s hongkongským aktivistou - Novinky.cz"

Post a Comment

Powered by Blogger.