Search

Trump: USA zabily syna Usámy bin Ládina - Novinky.cz

Bílý dům v sobotu v oficiálním oznámení potvrdil, že syn Usámy bin Ládina, Hamza bin Láden, byl zavražděn. Stalo se tak při vojenské operaci v afghánsko-pákistánském regionu. Bližší informace o místě a času operace nebyly zveřejněny.

Byl vysokým představitele al-Káidy. "Ztráta Hamzy bin Ládina nejen že připravuje al-Káidu o důležité vůdčí schopnosti a symbolické spojení s jeho otcem, ale podkopává důležité provozní činnosti skupiny," stojí v prohlášení.

"Hamza bin Ládin byl zodpovědný za plánování a jednání s různými teroristickými skupinami," dodal Bílý dům.

Od března byla vypsána odměna

Bin Ládinův nejmladší syn se k al-Káidě přidal v roce 2015 a od té doby se pravidelně objevoval na nahrávkách a videích, v nichž vyzýval k útokům a hrozil Spojeným státům a zemím NATO.

Washington v březnu letošního roku oznámil, že výměnou za pomoc při jeho dopadení ve kterékoli zemi vyplatí odměnu jeden milion dolarů, v přepočtu 22,5 milionu korun. Vloni v srpnu se objevila informace, že se Hamza bin Ládin oženil, za manželku pojal dceru jedné z hlavních postav teroristických útoků z 11. září 2001 Muhammada Atty, napsal německý deník Bild.

Svatbu měl potvrdit nevlastní bratr Usámy Ahmad al-Attas. Hamzův otec Usáma bin Ládin byl zabit 2. května 2011 při akci speciálního amerického komanda v Abbottábádu poblíž pákistánské metropole Islámábádu. Jeho tělo bylo poté vhozeno do Arabského moře.

Let's block ads! (Why?)

https://www.novinky.cz/zahranicni/clanek/trump-usa-zabily-syna-usamy-bin-ladina-40296481

Bagikan Berita Ini

0 Response to "Trump: USA zabily syna Usámy bin Ládina - Novinky.cz"

Post a Comment

Powered by Blogger.