Search

Zemřel Jacques Chirac - Novinky.cz

Před tím, než usedl v Elysejském paláci, působil dvakrát ve funkci francouzského premiéra v letech 1974 až 1976 a v období 1986 až 1988. Kromě toho byl také starostou Paříže.

Chirac trpěl zdravotními potížemi delší dobu, cévní příhodu utrpěl už v roce 2005, kdy byl ještě ve funkci prezidenta. V roce 2014 byl hospitalizován s obtížemi souvisejícími s dnou, v září 2016 musel opět do nemocnice kvůli plicní infekci.

Chirac se zasadil o zkrácení prezidentského funkčního období ze sedmi let na pět. V roce 2002 obhájil prezidentský mandát, získal ve volbách 82,2 procenta hlasů, když proti němu ve druhém kole stál kandidát krajní pravice Jean-Marie Le Pen. V průběhu jeho druhého funkčního období však jeho obliba výrazně klesla a nakonec se stal jedním z nejméně populárních francouzských prezidentů moderní historie.

V roce 2011 dostal dvouletou podmínku za zneužití veřejných prostředků, zneužití důvěry a za zneužití vlivu v souvislosti s nelegálním zaměstnáváním osob na pařížské radnici v době, kdy ji vedl jako primátor.

Let's block ads! (Why?)

https://www.novinky.cz/zahranicni/evropa/clanek/zemrel-jacques-chirac-40297794

Bagikan Berita Ini

0 Response to "Zemřel Jacques Chirac - Novinky.cz"

Post a Comment

Powered by Blogger.