Search

Američtí diplomaté v Havaně podle analýzy nebyli terči tajemných útoků, na vině měl být stres - Novinky.cz

Potížemi trpělo nejméně 22 amerických diplomatů, kteří museli odjet. Americké ministerstvo zahraničí se nakonec rozhodlo většinu lidí z Havany stáhnout. Ze stejného důvodu odcestovaly i rodiny kanadských diplomatů.

Spekulovalo se, že Američané byli vystaveni působení neznámého zařízení, které zřejmě šířilo infrazvuk, ultrazvuk nebo mikrovlny.

Objevila se i hypotéza, že mohlo jít o neodborně instalované odposlouchávací zařízení.

To vše však odmítli přední experti na neurovegetativní poruchy Bartholomew a Baloh ve zprávě zveřejněné v časopise Journal of the Royal Society of Medicine: „Není potřeba se uchylovat k exotickým vysvětlením. Žádný adekvátní test tyto hypotézy nepotvrdil, exotická vysvětlení nedokládají fakta. Tvrzení, že pacienti trpěli poškozením mozku a sluchového ústrojí, nejsou podložená daty.“

Projev stresu 

Oba dospěli k závěru, že únava, bolesti hlavy a nevolnost byly zřejmě způsobeny strachem a emočním vyčerpáním. Přirovnali to k posttraumatické stresové poruše, jakou trpí vojáci, u nichž vybuchne dělostřelecký granát.

Zdůraznili, že diplomaté byli pod tlakem, neboť působili v nepřátelské zemi, kde byli neustále sledováni. Působení v pokračující studené válce v nich vyvolávalo nejistotu a stres.

„Charakteristickým znakem bojových syndromů během minulého století je výskyt řady neurologických potíží vyvolaných nadměrným drážděním nervového systému, které jsou běžně nesprávně diagnostikovány jako otřesy a poškození mozku,“ uvedli ve zprávě.

Podle nich měly předchozí studie závažné chyby - chybějí v nich důkazy, že by personál velvyslanectví byl vystaven toxinu nebo nějakému zdroji energie. „Politické a vědecké důkazy o útoku na zaměstnance amerického velvyslanectví v Havaně jsou neprůkazné,“ stojí ve zprávě.

Let's block ads! (Why?)

https://www.novinky.cz/zahranicni/amerika/clanek/americti-diplomate-v-havane-podle-analyzy-nebyli-terci-tajemnych-utoku-na-vine-mel-byt-stres-40302012

Bagikan Berita Ini

0 Response to "Američtí diplomaté v Havaně podle analýzy nebyli terči tajemných útoků, na vině měl být stres - Novinky.cz"

Post a Comment

Powered by Blogger.