Search

Téměř pětina mladých Slováků inklinuje ke krajní pravici, podpořila by Kotlebu - Novinky.cz

Až polovina voličů LSNS je mladších 36 let.

Strana Za lidi založená bývalým prezidentem Andrejem Kiskou by mezi mladými získala 12,8 procenta a koalice Progresivní Slovensko/Spolu 11,9 procenta. Podobně je na tom hnutí Jsme rodina se ziskem 11,8 procenta a necelých devět procent hlasů by získalo hnutí Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti.

Nejsilnější vládní stranu Směr – sociální demokracie by volilo jen 9,4 procenta a opoziční stranu Svoboda a solidarita 6,9 procenta mladých Slováků. U této kategorie voličů zcela propadly dvě vládní strany Slovenská národní strana (2,5 %) a Most-Híd (2,4 %).

Orientace na Východ

Focus uskutečnil průzkum na přelomu října a listopadu. Průzkum ukázal, že mladí voliči LSNS jsou lidé, kteří necítí přínosy změny režimu v roce 1989 a jsou přesvědčeni, že ze Západu nepřišlo nic dobrého, proto je potřeba se orientovat na Východ.

Mladí voliči LSNS si nemyslí, že demokracie je pro Slovensko tím nejlepším politickým systémem, a volby považují za plýtvání časem a penězi.

Rada mládeže Slovenska, která si zmíněný průzkum objednala, konstatovala, že LSNS se již stala mainstreamovou stranou.

„Už neplatí, že by to byla převážně strana mladých mužů z Banskobystrického kraje. Stále však platí, že strana oslovuje voliče s nižším vzděláním než vysokoškolským. Jinak oslovuje mladé voliče z celého spektra, co se týče pohlaví, krajů, příjmové kategorie i velikosti měst,“ uvedla rada v tiskovém prohlášení.

Strany Za lidi a Progresivní Slovensko/Spolu volí často prvovoliči pocházející z Bratislavského kraje. „Jedná se o angažované mladé lidi, kteří chodí k volbám a kteří se domnívají, že sametová revoluce měla pozitivní vliv na vývoj Slovenska,“ konstatovala rada.

Let's block ads! (Why?)

https://news.google.com/__i/rss/rd/articles/CBMihgFodHRwczovL3d3dy5ub3Zpbmt5LmN6L3phaHJhbmljbmkvZXZyb3BhL2NsYW5lay90ZW1lci1wZXRpbmEtbWxhZHljaC1zbG92YWt1LWlua2xpbnVqZS1rZS1rcmFqbmktcHJhdmljaS1wb2Rwb3JpbGEtYnkta290bGVidS00MDMwNTI2MtIBAA?oc=5

Bagikan Berita Ini

0 Response to "Téměř pětina mladých Slováků inklinuje ke krajní pravici, podpořila by Kotlebu - Novinky.cz"

Post a Comment

Powered by Blogger.