Search

Dusík dusí Nizozemsko. Odpovědí je stovka na dálnicích - Novinky.cz

Dusík, naprosto nezbytná živina pro rostliny, se dostává do vodních toků a nádrží splachem hnojiv z polí. Oxidy dusíku obsahují právě výfukové plyny automobilů a zplodiny produkované elektrárnami. Další zdroj představují výpary čpavku z močůvky a hnoje.

Nizozemsko patří k částem planety, které nadměrná koncentrace dusíku v prostředí sužuje nejvíce. Zalidnění jedné z hospodářsky nejvyspělejších zemí světa dosahuje 415 obyvatel/km2, což je 3,5krát více než v Česku.

Vývoz nizozemských zemědělských výrobků činí ročně 91 miliard dolarů (2,1 bilionu korun), tedy téměř dvakrát více, než činí výdaje státního rozpočtu ČR, a je po USA druhý největší na světě. Počet hospodářských zvířat na jednotku plochy zůstává vůbec nejvyšší v celosvětovém měřítku.

Není divu, zemědělství je v zemi tulipánů, větrných mlýnů a dřeváků vysoce rozvinuté, intenzivní, výkonné a silně mechanizované. Podtrženo, sečteno: emise dusíku na hektar se v Nizozemsku ustálily na hodnotě čtyřikrát vyšší, než je průměr EU, přičemž zemědělství jich vytváří více než polovinu. Snaha snížit koncentrace dusíku v prostředí vedla k tomu, že vláda v roce 2015 zavedla systém zvláštních povolenek.

Tak pravil soud

Stavba tak dostane zelenou jen tehdy, jestliže úřady příslušné provincie omezí někde jinde pronikání uvedeného prvku do prostředí, kupř. v zemědělství. Na základě žaloby některých nevládních organizací rozhodl Soudní dvůr EU v Lucemburku, že dosavadní opatření haagského kabinetu nejsou v tomto ohledu dostatečná.

Nizozemský nejvyšší soud proto v květnu 2019 pozastavil vydávání dalších stavebních povolení. Zákaz se nevztahuje jen na zemědělské farmy, ale i na rodinné domy, silnice a letiště, protože do prostředí uvolňují oxidy dusíku i těžké dopravní stroje.

Vláda ministerského předsedy Marka Rutteho zareagovala na soudní rozsudek balíčkem opatření napomáhajících omezit hladinu dusíku.

Protože, jak připomíná Erik Stokstad v časopisu Science, stavebnictví k celkovým emisím dusíku v zemi přispívá jen 0,6 procenta, mělo by snížení rychlosti na dálnicích odblokovat zákaz alespoň pro nejdůležitější výstavbu. Mnohem bolestivější zásahy ale pocítí nizozemští zemědělci.

Proč rybník rozkvete sinicemi
Obohacování prostředí o dusík a fosfor se nejčastěji projevuje vodním květem v tekoucích i stojatých vodách
Ty tak reagují na splach živin z přilehlých polí po nadměrném používání umělých hnojiv
Tvoří jej některé druhy řas a sinic, které se hromadí u vodní hladiny
Masové odumření vodního květu způsobí nedostatek kyslíku ve vodě, zejména u dna
Sinice mohou působit koupajícím zdravotní potíže: obsahují nejen látky vyvolávající alergie, ale i pro člověka jedovaté sloučeniny

Let's block ads! (Why?)

https://news.google.com/__i/rss/rd/articles/CBMiZ2h0dHBzOi8vd3d3Lm5vdmlua3kuY3ovemFocmFuaWNuaS9jbGFuZWsvZHVzaWstZHVzaS1uaXpvemVtc2tvLW9kcG92ZWRpLWplLXN0b3ZrYS1uYS1kYWxuaWNpY2gtNDAzMTAwMjXSAQA?oc=5

Bagikan Berita Ini

0 Response to "Dusík dusí Nizozemsko. Odpovědí je stovka na dálnicích - Novinky.cz"

Post a Comment

Powered by Blogger.