Search

Nástupkyně Merkelové odstoupí z čela CDU, strana bude hledat nového kandidáta na kancléře - Aktuálně.cz

Šéfka německých křesťanských demokratů (CDU) Annegret Krampová-Karrenbauerová nechce vést tuto vládní stranu napřesrok do parlamentních voleb a nebude se tak moci stát novou spolkovou kancléřkou. Informovala o tom agentura DPA s odvoláním na vedení křesťanských demokratů (CDU).

Z čela nejsilnější německé strany odstoupí v létě, píše agentura Reuters. Bývalá předsedkyně CDU Angela Merkelová však podle agentury chce, aby Krampová-Karrenbauerová zůstala ve funkci ministryně obrany.

Krampová-Karrenbauerová svůj krok podle DPA zdůvodnila mimo jiné tím, že je proti spolupráci CDU na jakékoli úrovni s radikální stranou Alternativa pro Německo (AfD). "Existuje nevysvětlitelný vztah mezi částmi CDU a AfD," řekla.

Tím naráží na nedávné dění v Durynsku. Šéfem durynského kabinetu se ve středu zcela nečekaně stal Thomas Kemmerich (FDP), když mu do funkce pomohly hlasy jeho svobodných demokratů, CDU i AfD. Bylo to poprvé, co AfD podpořila premiéra v některé spolkové zemi. Křesťanští i svobodní demokraté přitom dlouho zdůrazňovali, že spolupráce s populistickou AfD nepřichází v úvahu.

Krampová-Karrenbauerová se šéfkou CDU stala v prosinci 2018, kdy v této funkci nahradila kancléřku Angelu Merkelovou.

Už před čtvrt rokem se v CDU zformovala část členů, kteří chtěli zabránit tomu, aby sedmapadesátiletá Krampová-Karrenbauerová byla kandidátkou strany na kancléřku.

Krampová-Karrenbauerová následně oznámila, že je připravena okamžitě skončit ve funkci, pokud nenajde dostatečnou podporu pro svou politiku. Sjezd se za ni ale postavil.

Let's block ads! (Why?)

https://news.google.com/__i/rss/rd/articles/CBMihAFodHRwczovL3pwcmF2eS5ha3R1YWxuZS5jei96YWhyYW5pY2kvbmFzdHVwa3luZS1tZXJrZWxvdmUtb2RzdG91cGktei1jZWxhLWNkdS1zdHJhbmEtYnVkZS1obGVkYXQvcn43MDIzY2IxZTRiZTExMWVhOWI0MGFjMWY2YjIyMGVlOC_SAQA?oc=5

Bagikan Berita Ini

0 Response to "Nástupkyně Merkelové odstoupí z čela CDU, strana bude hledat nového kandidáta na kancléře - Aktuálně.cz"

Post a Comment

Powered by Blogger.