Search

Prezident Zeman zahájil návštěvu Izraele. Uctil památku zakladatele Herzla

Prezident Miloš Zeman v neděli zahájil státní návštěvu Izraele. Po příletu položil věnec u hrobu zakladatele židovského státu Theodora Herzla, večer se pak setká s podnikateli a zúčastní se podpisu několika memorand o spolupráci.   

V pondělí dopoledne Zemana přijme s vojenskými poctami izraelský prezident Reuven Rivlin, odpoledne se pak setká s předsedou Knesetu Julim Edelsteinem a promluví před zákonodárci. Podle Pražského hradu se tak stane prvním Čechem, který mohl v Knesetu vystoupit. Z představitelů dalších zemí měl letos takovou příležitost jen americký viceprezident Mike Pence. Večer pak byl Zeman pozván na státní večeři.

V úterý pak poobědvá s premiérem Benjaminem Netanjahuem. Hlavním bodem úterního programu bude slavnostní otevření Českého domu, které je podle Pražského hradu významným a symbolickým politickým gestem. Zeman se netají tím, že by ČR měla přesunout do Jeruzaléma z Tel Avivu svou ambasádu, s čímž zásadně nesouhlasí Palestinci či arabské státy.

Podporu vlády, která by takový krok musela schválit, zatím nezískal. Dá se předpokládat, že prezident opět před zástupci Izraele bude o stěhování velvyslanectví mluvit. A právě otevření Českého domu vnímá jako předstupeň k tomuto přesunu.

Do středy se v židovském státě setká s hlavními politickými představiteli a jako první český státník promluví na schůzi izraelského parlamentu Kneset. Důležitým bodem programu bude v Jeruzalémě otevření Českého domu, ve kterém budou sídlit České centrum, CzechTrade, CzechInvest a CzechTourism. Vyplývá to z informací, které novinářům poskytli ředitel zahraničního odboru Pražského hradu Rudolf Jindrák a mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček.

Český dům nebude mít diplomatický status, své zastoupení v něm budou mít některé státní agentury. Konat by se v něm mohly třeba podnikatelské semináře či jednání s investory. Sídlit bude v budově Cinematéky v blízkosti jeruzalémského Starého Města. Na otevření Českého domu naváže státní recepce.

Návštěva izraelských regionů

Český prezident by rovněž před středečním odletem mohl vyjet do některého z izraelských regionů. Zda se cesta uskuteční, bude záležet na aktuální bezpečnostní situaci. Vztahy Izraelců a Palestinců se nedávno opět vyhrotily a vyústily v ostré střety včetně raketového ostřelování Izraele a izraelských náletů na Pásmo Gazy.

Kvůli početné delegaci byla na přepravu vyčleněna dvě letadla. Zemana doprovodil předseda Sněmovny Radek Vondráček (ANO), několik ministrů včetně ministra životního prostředí Richarda Brabce (ANO) nebo ministryně průmyslu a obchodu Marty Novákové (za ANO). Letěl i předseda české Federace židovských obcí Petr Papoušek a desítky zástupců českých firem.

Zeman v prezidentské funkci zavítal do Izraele podruhé, poprvé byl v zemi v říjnu 2013. Český prezident se netají svým příklonem ke Státu Izrael, opakovaně se ho zastal v palčivých otázkách blízkovýchodního konfliktu. Podle Jindráka je cesta koncipována jako bilaterální návštěva, palestinská území tak prezident nenavštíví. Se zástupci Palestiny jednal v polovině listopadu ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD).

Do země český prezident přiletěl v době politické krize, kdy kvůli sporům o reakci na útoky palestinských radikálů rezignoval ministr obrany Avigdor Lieberman. Vládní koalice má nyní ve 120členném Knesetu těsnou většinu 61 hlasů a hrozí předčasné volby.

Podle Lidových novin opozice hrozí bojkotem Zemanovy návštěvy, protože šéf Knesetu chce zakázat naplánovanou pondělní konferenci o židovských osadnících. Argumentuje tím, že v pondělí bude parlament vytížen návštěvou českého prezidenta. Opozice proto hrozí, že na den vystoupení Zemana zařadí hlasování o nedůvěře vlády.

Let's block ads! (Why?)

https://www.denik.cz/ze_sveta/prezident-zeman-zahajil-navstevu-izraele-uctil-pamatku-zakladatele-herzla-20181125.html

Bagikan Berita Ini

0 Response to "Prezident Zeman zahájil návštěvu Izraele. Uctil památku zakladatele Herzla"

Post a Comment

Powered by Blogger.