Search

Rusové po srážce s Ukrajinci blokují lodě v Kerčském průlivu. Podle Moskvy z bezpečnostních důvodů

Ukrajinské námořnictvo tvrdí, že ruské vrtulníky teď sledují dva ukrajinské čluny a remorkér. Nad mostem vedoucím na Krym byly spatřeny také dvě ruské stíhačky, píše BBC. Lodě se snaží dostat zablokovaným Kerčským průlivem do Azovského moře. V oblasti jich uvázly desítky, píše AP. Podle Ruska byla doprava v oblasti pozastavena z „bezpečnostních důvodů“.

Kerčský průliv spojuje Azovské a Černé moře. Rusové začátkem roku otevřeli devatenáctikilometrový most na Krym vedoucí přes úžinu a spojující ruskou oblast Krasnodar s anektovaným poloostrovem.

Napětí v oblasti zvýšil nedělní incident. „Ruské pohraniční lodě podnikly otevřeně agresivní činy proti lodím vojenského námořnictva Ukrajiny,“ uvedlo velení ukrajinského námořnictva. To podle listu Ukrajinska pravda také informovalo, že v neděli dva malé dělové čluny v doprovodu remorkéru ukrajinského námořnictva uskutečňovaly plánovanou – a ruským úřadům předem ohlášenou – plavbu z černomořského přístavu Oděsa do Mariupolu na březích Azovského moře.

Rusko viní Ukrajinu. Ukrajina naopak Rusko 

„Avšak navzdory konvenci OSN o mořském právu a rusko-ukrajinské dohodě o spolupráci při využití Azovského moře a Kerčského průlivu pohraniční lodě Ruské federace – kutry Don třídy Sobol a Suzdalec třídy Mangust – uskutečnily otevřenou agresi proti ukrajinskému námořnictvu,“ praví se v ukrajinském komuniké.

Kutr Don podle něj narazil do remorkéru, který poškodil. „Okupanti (Rusové) odmítají zajistit právo svobodné plavby, zaručené mezinárodními dohodami,“ zdůraznili Ukrajinci.

FSB obvinila ukrajinské námořnictvo z provokací vůči Rusku. „Jejich cíl je jasný – chtějí v regionu vyvolat konflikt,“ uvedla tajná služba v prohlášení.

Ruská pohraniční stráž podle listu Kommersant tvrdí, že ukrajinské lodě „překročily ruské hranice a vpluly do dočasně uzavřené oblasti výsostných vod Ruské federace“, čímž porušily konvenci OSN o mořském právu, „nebezpečně manévrovaly“ a „nepodřizovaly se zákonným požadavkům ruských úřadů“.

Rusko-ukrajinské vztahy jsou více než napjaté od svržení proruského prezidenta v Kyjevě a následné ruské anexe Krymu a propuknutí povstání proruských separatistů v Donbasu na východě Ukrajiny v roce 2014. Kyjev anexi Krymu neuznává a označuje poloostrov – podobně jako povstalci ovládnutou část Donbasu – za okupované území.

Patnáct let stará smlouva zaručuje lodím obou zemí volný pohyb 

Azovské moře leží východně od Krymu a jižně od ukrajinských regionů, částečně ovládaných proruskými separatisty. Ukrajina a Rusko podepsaly v roce 2003 smlouvu o Azovském moři, která ho definovala jako „vnitřní vody obou zemí“. Smlouva zaručuje volnou plavbu všem ukrajinským a ruským lodím, upozorňuje BBC.

Rusko ale nedávno zvýšilo svou vojenskou přítomnost v oblasti Azovského moře a začalo kontrolovat všechna plavidla mířící z nebo do ukrajinských přístavů, což někteří nazývají „ekonomickou blokádou“ ze strany Moskvy.

Ruské kontroly začaly brzy poté, co Ukrajina v březnu zadržela rybářskou loď plující z krymského přístavu. Moskva tvrdí, že prohlídky lodí jsou z bezpečnostních důvodů. Obává se totiž útoků ze strany ukrajinských radikálů.

Evropská unie začátkem listopadu varovala, že přijme „cílená opatření“ k vyřešení této věci. „Situace v Azovském moři poškozuje nejen ukrajinskou ekonomiku, ale také plavidla, která plují pod vlajkami členských států Evropské unie,“ prohlásila nedávno šéfka unijní diplomacie Federica Mogheriniová.

Let's block ads! (Why?)

https://ct24.ceskatelevize.cz/svet/2661530-ruska-lod-umyslne-narazila-do-ukrajinske-ktera-pry-vplula-do-ruskych-vod

Bagikan Berita Ini

0 Response to "Rusové po srážce s Ukrajinci blokují lodě v Kerčském průlivu. Podle Moskvy z bezpečnostních důvodů"

Post a Comment

Powered by Blogger.