Search

Rusko obnovilo v Kerčském průlivu dopravu. Porošenko chce vyhlásit stanné právo

Ukrajinské ozbrojené síly jsou ve stavu pohotovosti, který nařídil náčelník generálního štábu Viktor Muženko. Reagoval tak na sérii nedělních incidentů mezi ruskými a ukrajinskými loděmi v Kerčském průlivu. Po incidentu Rusko omezilo v průlivu lodní dopravu, tu ale v pondělí pro civilní plavidla obnovilo. Ukrajinský prezident Petro Porošenko chce v parlamentu projednat možné vyhlášení stanného práva. Incidentem se bude zabývat i Rada bezpečnosti OSN. 

Vyhlášení stanného práva by podle Porošenka neznamenalo omezení občanských práv a svobod. Ukrajinský prezident očekává, že parlament návrh na vyhlášení stanného práva schválí. Zavedení stanného práva na 60 dní totiž již podpořila Rada národní bezpečnosti.  

Poslanci se na mimořádné schůzi sejdou v 17:00 SEČ. Ve stejnou dobu bude o situaci jednat i Rada bezpečnosti OSN, svolaná podle zdrojů agentury AFP na žádost Moskvy i Kyjeva. "Pro naši zemi to byla těžká noc a další zkoušky jsou před námi,“ napsalo na twitteru ukrajinské ministerstvo vnitra. 

Agentura Unian připomněla, že stanné právo na Ukrajině může být zavedeno v případě ozbrojeného útoku nebo hrozby agrese a ohrožení nezávislosti nebo územní celistvosti státu. Úřadům, armádě nebo místním správám dává zvláštní pravomoci a může vést k omezení ústavních práv a svobod občanů. Ozbrojené síly jsou podle rozkazu převáděny do stavu plné bojové pohotovosti, oznámil v pondělí ráno ukrajinský generální štáb. 

Podle zpravodajského webu BBC protestovalo v neděli večer před ruským velvyslanectvím v Kyjevě asi 150 lidí, přičemž došlo k zapálení „nejméně jednoho“ vozidla ambasády. „Sešli jsme se tu, abychom vyjádřili naši nespokojenost s ruskými činy. Jsme velmi naštvaní. Už dávno jsme s touto zemí měli přerušit veškeré diplomatické styky,“ řekl agentuře Reuters jeden z demonstrantů.

Zahraniční reakce

Polské ministerstvo zahraničí vydalo v neděli večer prohlášení, v němž počínání Ruska odsoudilo. „Eskalace napětí má příčiny v dlouhodobém porušování základních zásad mezinárodního práva ze strany Ruska, včetně narušení územní celistvosti a suverenity Ukrajiny,“ píše se v něm mimo jiné.

Děním v Kerčském průlivu se v pondělí bude zabývat i české ministerstvo zahraničí. „Musíme probrat způsob, jak na to zareagovat. To, co se tam stalo, je znepokojivé,“ řekl Deníku N ministr zahraničních věcí Tomáš Petříček (ČSSD).

 „Rusko nám opět ukazuje, že je mu jedno, jestli proti němu přijímáme nějaké sankce. Postup vůči němu by měl být podstatně razantnější než dosud. Začal bych vyhošťováním ruských diplomatů z ČR. Není možné, aby jich tu bylo 140,“ řekl ve vysílání Českého rozhlasu Plus poslanec a místopředseda zahraničního výboru Poslanecké sněmovny Jaroslav Bžoch z hnutí ANO.

"Situace je vážná. Je potřeba to jednoznačně označit za ruskou agresi a porušení mezinárodního práva. Incident se odehrál v mezinárodních vodách,“ řekl Českému rozhlasu Plus i poslanec a místopředseda zahraničního výboru sněmovny Jan Lipavský (Piráti).

„Rusko musí ihned zastavit agresi v Azovském moři,“ napsal na twitteru generální tajemník NATO Anders Rasmussen s výzvou k rozhodné odpovědi mezinárodního prostředí.

Střelba na ukrajinské lodě 

Ukrajinské námořnictvo v neděli oznámilo, že ruské speciální jednotky zabavily v Černém moři tři jeho lodě, přičemž při incidentu utrpělo zranění několik členů ukrajinské posádky. Ukrajinci obvinili Rusy, že na jejich lodě stříleli. 

Ruská tajná služba FSB, pod níž spadá i pohraniční stráž, později potvrdila, že ruské jednotky ukrajinská plavidla u poloostrova Krym zadržely.  Informovala, že k jejich zastavení použila zbraně, přičemž byli zraněni tři příslušníci ukrajinského námořnictva. Jejich zdravotní stav prý není vážný.

Video z incidentu:

Zadrženými loděmi jsou ukrajinské dělové čluny Berďansk a Nikopol a remorkér Jany Krapu, informovalo ukrajinské velvyslanectví v Praze. Podle ruské agentury Interfax byly tři zadržené ukrajinské lodě dopraveny do přístavu ve městě Kerč na Ruskem anektovaném Krymském poloostrově. Žádné z plavidel údajně nejevilo známky poškození. Rusko následně obnovilo v Kerčském průlivu dopravu pro civilní plavidla, která byla od neděle omezena. 

Podle náčelníka ukrajinského generálního štábu Viktora Muženka bylo na třech ukrajinských lodí dohromady 23 námořníků a velení o nich nemá žádné zprávy. „Nic o nich nevíme, máme jen informaci o šesti zraněných, dva z nich byli zraněni vážně,“ řekl Muženko podle agentury Unian na zasedání bezpečnostní rady státu.

Rusko v Kerčském průlivu postavilo most vedoucí na anektovaný poloostrov Krym, otevřen byl letos v květnu. Podle stížností ukrajinské strany omezuje svobodnou plavbu z Černého do Azovského moře.

Let's block ads! (Why?)

https://www.denik.cz/ze_sveta/porosenko-chce-kvuli-incidentum-na-mori-vyhlasit-na-ukrajine-stanne-pravo-20181126.html

Bagikan Berita Ini

0 Response to "Rusko obnovilo v Kerčském průlivu dopravu. Porošenko chce vyhlásit stanné právo"

Post a Comment

Powered by Blogger.