Search

Luxusní hotel v Nairobi je pod útokem somálských islamistů, místní média hlásí mrtvé - SeznamZprávy.cz

Na luxusní hotel v keňském hlavním městě Nairobi dnes zaútočili ozbrojenci z islamistického hnutí Šabáb. Z hotelu se ozval výbuch auta naloženém výbušninami a následně sporadická střelba. Přesný počet obětí není znám.

Kromě hotelu se v rozsáhlém nairobském komplexu známém jako DusitD2 nachází rovněž banky a kanceláře. Na záběrech z místa je vidět několik vozidel v plamenech, lidé jsou odváděni a odnášeni pryč z místa činu. Střelba se ozývala několik minut od prvních zpráv o útoku. Policie odpálila auto stojící poblíž hotelu, které údajně obsahovalo výbušniny. Policisté mají obavu, že výbušniny byly nastraženy i do dalších aut v blízkosti, a proto se z preventivních důvodů stáhli.

Policejní mluvčí Charles Owino řekl, že „poslali jsme do akce (policejní) příslušníky, včetně protiteroristické jednotky, dosud však nemáme další informace“

Obrněná vozidla, sanitky, bezpečnostní složky i hasiči spěchají do akce za doprovodu sirén.

Živé vysílání místní televize:

„Stojíme za útokem v Nairobi. Akce pokračuje,“ vzkazují útočníci

K činu se přihlásilo somálské militantní islamistické hnutí Šabáb. „Stojíme za útokem v Nairobi. Akce pokračuje“, uvedl mluvčí vojenských operací této organizace Abdiasis Abu Musab.

Útok na první pohled připomíná napadení obchodního domu Wetsgate Mall v Nairobi, který se odehrál v roce 2013. Extremisté z Šabábu tehdy vtrhli do luxusního nákupního centra, kde rozhazovali granáty. Útok, který si vyžádal 67 mrtvých, skončil až po několikadenním obléhání policejními silami. Šabáb v Keni útočil i v roce 2015, kdy masakr na univerzitě ve městě Garissa na východě země nepřežilo 148 lidí.

Hnutí Šabáb je napojeno na teroristickou síť Al-Káida, usiluje o svržení prozápadní somálské vlády a zavedení islámského práva šaría v Somálsku. Organizace má v současnosti na svědomí nejvíce krvavých teroristických útoků ze všech džihádistických skupin v Africe. Odhaduje se, že v řadách Šabábu bojuje několik tisíc mužů. Hnutí ohrožuje i sousední Keňu.

Let's block ads! (Why?)

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/luxusni-hotel-v-nairobi-je-pod-utokem-somalskych-islamistu-64163

Bagikan Berita Ini

0 Response to "Luxusní hotel v Nairobi je pod útokem somálských islamistů, místní média hlásí mrtvé - SeznamZprávy.cz"

Post a Comment

Powered by Blogger.