Search

Na největším ropném poli světa hořelo. Podle Saúdské Arábie jej zasáhly střely z dronu - ceskatelevize.cz/ct24

Abkajk ve východní provincii je největší ropné pole na světě. Produkuje se tam většina ropy, kterou Saúdská Arábie vyváží z Perského zálivu.

K sobotním útokům se přihlásili jemenští povstalečtí Húsíové. Informovala o tom agentura Reuters s odvoláním na húsíjskou televizi Al Masirah. Húsíové podle televize nasadili deset dronů.  

Húsíové se k podobným útokům přihlásili i v minulosti. Koncem srpna oznámila saúdskoarabská koalice, která v Jemenu bojuje proti povstaleckým Húsíům, sestřelení dronu, který Húsíové vyslali na Saúdskou Arábii. Mluvčí koalice uvedl, že dron byl zničen ještě nad jemenským územím.

Útoky povstalců v Saúdské Arábii jsou stále častější

V jemenském konfliktu proti sobě stojí šíitští Húsíové podporovaní Íránem a vládní vojska mezinárodně uznávaného prezidenta Abdar Rabbúa Mansúra Hádího, jemuž od roku 2015 pomáhá koalice v čele se sunnitskou Saúdskou Arábií.

Útoky povstalců na cíle v Saúdské Arábii v posledních měsících nabírají na intenzitě, koalice v reakci na to míří na vojenské cíle povstalců v Jemenu, především v okolí hlavního města Saná, které je pod jejich kontrolou. 

Let's block ads! (Why?)

https://ct24.ceskatelevize.cz/svet/2923952-na-nejvetsim-ropnem-poli-sveta-horelo-podle-saudske-arabie-jej-zasahly-strely-z-dronu

Bagikan Berita Ini

0 Response to "Na největším ropném poli světa hořelo. Podle Saúdské Arábie jej zasáhly střely z dronu - ceskatelevize.cz/ct24"

Post a Comment

Powered by Blogger.